Svenskarnas köttkonsumtion minskar

Foto: Svenskt kött

Beror bland annat på att fler konsumenter bestämt sig för att äta mindre kött eller inget kött alls.

Ny statistik från Jordbruksverket visar att den svenska köttkonsumtionen minskar. Räknat i kilo per capita handlar det om en minskning med knappt två procent första kvartalet 2016, jämfört med samma period förra året.

Jordbruksverket skriver att det finns flera tänkbara förklaringar till detta, men att en är att fler konsumenter bestämt sig för att äta mindre kött eller inget kött alls.

Att förbrukningen av kött planar ut eller till och med minskar är ett fenomen i flera utvecklade länder, inte bara i Sverige. (…)

Hälsa, trygghet och hållbarhet är tre ord som speglar hur en växande andel svenskar ser på sin livsmedelskonsumtion. Att andelen vegetarianer av olika slag ökar i Sverige är inget nytt fenomen, även om styrkan i rörelsen är svår att mäta exakt. Fler konsumenter är också noga med köttets ursprung och det gynnar svensk köttproduktion med mervärden som gott djur- och smittskydd.

Nyligen lanserade Naturskyddsföreningen kampanjen #lunchvego för att få fler att välja vegetariska alternativ.

– Vi lanserar lunchvego som begrepp för att vi vill få fler att välja klimatsmart mat. Det krävs inte att man blir eller kallar sig vegetarian eller vegan, det räcker med att äta lite mer mat utan kött och välja kött med omsorg för att göra stor skillnad. Många är dessutom duktiga på att välja bra kött i butiken, men gör inte lika medvetna val när de äter på restaurang, förklarade Svante Axelsson, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, kampanjen i ett pressmeddelande.

Miljö online2

Liknande artiklar