Idag tog jordens resurser slut

Foto: Greenpeace

Idag, 8:e augusti 2016, inträffar Overshoot Day, den dag då vi förbrukat hela årets resurser. 

Världsnaturfonden, WWF, skriver på sin hemsida att idag är dagen då jorden alla resurser har förbrukats. Ett rekord inte någon av oss vill uppleva. Konsumtionen ökar men resurserna är slut. Från och med nu lever vi på lånade resurser,

Pressen på naturresurserna ökar i takt med att vi blir fler på jorden samtidigt som koldioxidutsläppen och konsumtionen ökar.  Nu krävs det drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor. FNs klimatavtal är ett viktigt steg framåt, men nu måste politiker, företag och finansaktörer i alla länder agera snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. 

Än återstår närmare 5 månader på år 2016, men naturens förmåga att producera resurser till vårt konsumtionssamhälle tog slut idag.

Begreppet Overshoot Day myntades av nätverket Global Footprint Network för att tydligare kunna visa vad dagens samhälle gör med naturens resurser. Framförallt är det koldioxidutsläppen som är den stora boven och står för mer än hälften av det ekologiska fotavtrycket.

Förutom omställning till förnybar el och klimatsmartare resvanor behöver vi minska matsvinnet och äta mer vegetariskt i de rikare länderna. Kina planerar redan för att minska sina koldioxidutsläpp med 1 miljard ton till 2030 genom halverad köttkonsumtion. Det visar att medvetenheten om konsumtionens roll ökat bland världens länder, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.

Läs också om hur du kan minska ditt ekologiska fotavtryck i SMB:s artikel från imorse. 

Miljö online2

Liknande artiklar