Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  11 000 forskare slår larm: Jorden är inne i en akut klimatkris.

  Foto: Pixabay

  Det blir allt vanligare att forskare höjer rösten mot det politiska dödläget i klimatfrågan. Nu varnar 11 000 forskare för att ländernas Paris-åtaganden är alldeles för svaga. 

  Forskare har en moralisk skyldighet att klart och tydligt varna för alla katastrofala hot och ‘säga som det är’. Baserat på denna skyldighet och de indikatorer vi presenterar här förklarar vi, med mer än 11.000 underskrifter från forskare över hela världen, att planeten jorden klart och entydigt står inför en nödsituation.

  Så inleder forskare knutna till The Alliance of World Scientists från 153 länder en artikel i den vetenskapliga tidskriften Bioscience och menar att läget nu är så allvarligt att jorden är inne i en akut klimatkris. De åtaganden som gjorts i Parisavtalet om att hejda den globala uppvärmningen anser de vara långt ifrån tillräckliga.

  Även om alla klimatmålen uppfylls kommer det att vara mindre än hälften av vad som behövs för att begränsa klimatförändringarnas acceleration det närmaste årtiondet.

  Under ledning av de amerikanska ekologerna William Ripple och Christopher Wolf vid Oregon State University föreslår de en lång rad åtgärder — från att gå från fossila bränslen till förnybara bränslen och att skydda jordens ekosystem och skogar, till att äta mycket mindre kött än i dag och gradvis stabilisera befolkningstalen i världen. De presenterar även ett antal indikatorer som de menar tydligare visar graden av allvar istället för att enbart hänvisa till förändring i marktemperatur.

  Det blir nu allt vanligare att forskarna själva börja höja sina röster när de frustrerat ser att inget händer politiskt. Tidigare i höstas höjdes exempelvis röster från ledande forskare att utlysa planetärt nödläge. Johan Rockström, som är en av initiativtagarna, sa då till ETC:

  Vi arbetar med det just nu. Vi försöker utröna om det finns vetenskaplig grund för att utlysa ett planetärt nödläge – state of planetary emergency. Vi har inte gått ut med det ännu. Men vi jobbar aktivt för att se om det kan ligga till grund för en resolution i FN under 2020.

  För att ytterligare förstärka känslan av ett kristillstånd lämnade USA i måndags, och passande nog en dag före att artikeln i Bioscience publicerades, sin officiella anmälan till FN om att få lämna Parisavtalet nästa höst.

  Nu gäller det för alla andra länder att sluta samman och höja ambitionsnivån. Lyckligtvis är det val i USA om bara ett år.

   

   


  SMB rapporterar om klimatkrisen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra