Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Almedalen: De uteblivna klimattalen

  Vad hände på seminarierna och vad sa egentligen partiledare och språkrör om klimatet?

  Efter en vecka i Almedalen kan vi på bloggen konstatera att miljö, hållbarhet och klimat är viktiga frågor i seminarier och andra arrangemang. Företag och organisationer tog frågorna på allvar och var femte programpunkt i det officiella programmet hade ordet ”hållbar” i titeln, dock med denna tendens:

  Denna iver att diskutera de stora framtidsfrågorna delades tyvärr inte av partiledarna när de skulle hålla tal.

  Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell omvandling vid KTH skriver i en debattartikel i SvD om bristen på politiskt fokus på klimatet:

  Av åtta partiledare hade fem över huvud taget inget substantiellt bidrag till diskussionen om hur klimatomställningen ska hanteras (KD, SD, M, V och FP) även om Jonas Sjöstedt i förbigående framhöll att regeringen borde föra en lika radikal klimatpolitik som påven.

  Lina Hjorth, ledarskribent på ETC skriver klokt, argt och uppgivet:

  Med huvudet fyllt av naturromantik och klimatilska lyssnar jag, väl tillbaka i staden, på alla partiledartal från Almedalen. Vad hade de egentligen att säga om klimat och miljö? Nu när vi närmar oss det avgörande klimattoppmötet i Paris. Inte särskilt mycket är det trista svaret.

  När man sveper alla tal på en gång blir det påfallande hur de gamla allianspartierna fokuserar på precis samma frågor: hotet från Ryssland och IS/islamister, behovet av lägre skatter och vikten av att skapa jobb genom att sänka löner och demontera arbetsrätten. På grund av bakgrundsskrammel från sommarlovsglada barn trodde jag för en sekund att Anna Kinberg Batra lyfte försurningen av Östersjön men det var bara Putin och Östersjön (och varför vi måste gå med i Nato). Varken M, FP eller KD nämnde klimat/miljö-frågor med ett ord, Jan Björklund tog inte ens chansen att smocka till regeringen angående kärnkraften.

  (…)

  Rädslan att utmana och få det att låta som att klimatomställningen inte hotar några intressen präglar inte bara Miljöpartiet utan hela den klimatpolitiska debatten.

  Lätt uppgivet försökte vi oss på att…

  Livetwittra talen ur miljösynpunkt

  C

  Vi hade ännu inte kommit till ön, men talet handlade en hel del om miljön. Hurra! Annie Lööfs tal finns att läsa här

  S

  Statsminister Stefan Löfven bjöd på tre korta, men konkreta saker.

  KD

  Nä, ingen hade hört nåt.

  SD

  Nä. Ingen hörde nåt. Åkesson nämnde ”arbetsmiljö” några gånger. Det var ungefär så nära vi kom.

  MP

  Halva Fridolins tal var ägnat åt miljön och främst klimatet. Några höjdpunkter:

  Fridolin har på fötterna, den välansedda attitydrapporten från SOM-institutet säger så här:

  11692782_932142613513241_2747275797318440939_n
  Foto: Faksimil ur Dagens Samhälle

   

  Sedan försökte MP ta på sig allt ansvar för den obefintliga miljödebatten.

  Då kände vi att det var på sin plats att protestera lite:

  Vidare lite uppfriskande kritik av allt-eller-inget-attityden som finns här och var i miljörörelsen:

  Till sist ett trevligt, men märkligt avsnitt i talet som hyllade alla som gör något för klimatet:

  Sammanfattningsvis:

   

  M

  V

   

  Han bjöd på snyggaste onelinern med miljötema:

  Summa Sjöstedt:

   

  FP

  Summa Björklund:

  Staffan Laestadius igen:

  Men varför vågar sig våra tunga politiker – med få undantag – inte in i den diskussionen? De stora överlevnadsfrågorna borde väl motivera att man återtar problemformuleringsprivilegiet från populismen, att man prövar sina ideologiska utgångspunkter, att man utmanar blockgränserna, att man höjer diskussionsnivån och att man börjar på en ny berättelse om det genuint postmateriella samhälle som mycket snart måste avlösa vårt fossilberoende.

  Kanske kan vi hoppas på ett uppsving för klimatfrågan i höst. I september håller FN stort möte i New York med fokus på mål för hållbar utveckling. I december är det ett avgörande klimattoppmöte i Paris, COP21.  Professtor Johan Rockström har liknat detta vid att ha ”två OS samma år”.

  En källa nära regeringen har berättat för Supermiljöbloggen att de en stor klimatkampanj på gång till hösten. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt avslöjade i en intervju med Supermiljöbloggen att de ser över sin klimatpolitik och presenterar nya förslag till hösten.

  Företag, organisationer och myndigheter vill ställa om till fossilfritt och hållbart, det visar årets Almedalsvecka tydligt. Nu väntar vi bara på att politikernas tal ska börja ta upp dessa frågor och föreslå politiska åtgärder för ett bättre klimat. Men varför vänta? Ta saken i egna händer och kontakta dina politiker och kräv att de börjar fokusera mer på klimatet. Här är riksdagspartiernas hemsidor: Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna.

   

  BONUS:

  Ett tidigare år i Almedalen skojade vi till det om Moderaternas uteblivna miljöfokus:

  9072_549845358409637_262897098_n

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.