Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Artdatabanken om regeringens beslut: ”Vi är bestörta”


  ”Regeringen satsar på de gröna näringarna.” Så inleds pressmeddelandet från Landsbygdsdepartementet som skickades ut igår.

  Längst ner i det långa pressmeddelandet kan man läsa:

  ”Artdatabanken
  Mot bakgrund av den översyn av Svenska Artprojektet vid SLU som gjorts blir projektets budget 55 miljoner kronor.”

  Det låter kanske inte så dramatiskt. Men Johan Bodegård, chef för Artdatabanken som har hand om Svenska Artprojektet, är bestört eftersom detta innebär en minskning med tio miljoner kronor.

  Ulf Gärdenfors, chefen för de vetenskapliga delarna av Artprojektet, kommenterar i ett pressmeddelande som skickades ut i dag vad kartläggningen av landets arter har resulterat i under de senaste tio åren:

  − Resultaten är häpnadsväckande. Vi har inom Sveriges gränser hittat 860 arter som var helt okända för vetenskapen och ytterligare nästan 1600 arter som tidigare inte påträffats i landet. Dessutom har vi utbildat nya experter och skrivit 300 vetenskapliga artiklar.

  I pressmeddelandet framgår att en oberoende utvärdering från i år, beställd av regeringen, sammanfattat resultaten med att det ”svenska artprojektet har placerat Sverige i den absoluta eliten när det gäller kunskap om nationell fauna och flora.”

  Det är med denna bakgrund som Bodegård säger:

  − Med tanke på dessa resultat och att Sverige anser att biologisk mångfald är viktigt är vi bestörta över att regeringen nu beslutat minska budgeten till projektet med tio miljoner.

  TT skriver att ”exakt vad beslutet innebär är oklart, men i farozonen befinner sig bokprojektet Nationalnyckeln”.

  Uppsala Nya Tidning skriver att det var med stor nedstämdhet som ledningen för Artprojektet och Nationalnyckeln i Uppsala tog emot beskedet att tio miljoner ska sparas och att ytterligare nedskärningar lär komma. Bodegård uttalar sig så här till UNT:
  – Det här var ingen rolig julklapp. Det här blir mycket kännbart för vår svåra och omfattande verksamhet.

  I samma artikel kommenterar Helena Leander (MP):
  – Det finns ett reformutrymme på 35 miljarder, och regeringen väljer att spara 10 miljoner på det här. Det är ytterst märkligt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.