Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Även om Parisavtalet uppnås försvinner en tredjedel av Himalayas glaciärer

  Ny studie visar att en tredjedel av glaciärerna i Himalaya kommer vara borta redan vid 1,5-grads uppvärmning. Katastrofala följder väntar för de 240 miljoner människor som är direkt beroende av glaciärerna för mat- och vattenförsörjning. 

  Hindu Kush-regionen sträcker sig 3 500 kilometer genom Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Kina, Nepal, Indien, Myanmar och Pakistan. I området ligger Himalaya med världens högsta toppar, Mount Everest och K2, och i regionen finns stor biologisk mångfald. Smältvatten från regionens många glaciärer rinner ut i Asiens stora flodsystem där bland annat Ganges, Indus och Mekong ingår. Dessa massiva ekosystem förser, både indirekt och direkt, miljarder av människor med mat, vatten och energi.

  I en ny studie, koordinerad av Centre for Integrated Mountain Development (ICIMOD), har 350 forskare och policyexperter från 22 länder och 185 organisationer undersökt klimatförändringarnas konsekvenser i Hindu Kush. Studien är genomförd enligt samma metod som IPCC:s rapporter och är den första att analysera hur klimatförändringarna påverkar Himalaya.

  En tredjedel av regionens glaciärer försvinner redan vid 1,5-grads uppvärmning och vid 2 grader kommer hälften vara borta. 

  Konsekvenserna förväntas bli enorma. Den mest direkta konsekvensen är att 240 miljoner människor skulle förlora stora delar av sin mat- och vattenförsörjning. Detta är särskilt förödande då en tredjedel av gruppen redan lever under fattigdomsgränsen på 1,9 dollar om dagen.

  Studien pekar även på riskerna för de ytterligare 1,65 miljarder människor på slätterna nedanför Hindu Kush som är beroende av de stora flodsystemens stabilitet. När glaciärerna smälter och flödet ökar rubbas balansen i floder och sjöar, vilket leder till fler och mer extrema översvämningar. Förutom direkta risker som jordskred och kraftiga översvämningar påverkas jordbruket kring de stora floderna och därmed hela regionens matförsörjning.

  Förändringarna ökar även risken för konflikt mellan de länder som påverkas och studien understryker vikten av att främja samarbete i regionen. Rapporten kommer även fram till slutsatsen att vi måste lyfta klimatriskerna som Hindu Kush-regionen står inför och prioritera området i det regionala och internationella klimatsamarbetet.


  Supermiljöbloggen bevakar klimatomställningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra