Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Avslöjar: Svenskt agerande riskerar Östersjöns ekosystem

  Just nu pågår arbetet inom FN:s internationella sjöfartsorganisation (IMO) med att formulera riktlinjer kring hur sjöfarten ska ta ansvar för sin påverkan på det marina livet i haven. Men nu varnar WWF för att reglerna riskerar att urholkas och Östersjön påverkas negativt om inte de nordiska länderna börjar ta ett mer seriöst ansvar i frågan.

  Kammaneten slog ut svarta havets sardiner.
  Har även kommit till Östersjön men det
  är ännu oklart om eller hur den påverkat.

  Det är spridningen av så kallade invasiva arter som är på agenda inom IMO. Invasiva arter är djur eller organismer som på ett onaturligt sätt planteras ut i en miljö de inte är ämnade för. När de väl fått fotfäste i den nya miljön kan de skapa problem för ekosystemet och till exempel utrota andra arter.

  En av de värsta spridarna av invasiva arter i haven är den så kallade barlasten som används av sjöfarten. Det är vatten som placeras i ett fartyg för att se till så att det får bra stabilitet. Vattnet sugs ofta upp på ett ställe och släpps sedan ut på annat håll. Med följer djur och organismer som då kan bli invasiva och förstöra miljön.

  Kinesisk Ullhandskrabba som etablerat sig i Tyskland har börjat
  komma till Sverige. Kostsam för samhället för att den
  underminerar flodbankar med sitt grävande. I Tyskland hade
  man 2008 konstaterat att dess grävande kostat dem
  800 000 miljoner kronor. Konkurrerar även med lokala arter.

  Nu pågar det alltså ett arbete för att reglera hur sjöfarten ska ”rena” sitt vatten innan de släpper ut det för att undvika invasioner. Men det finns utrymme för undantag i regelverket och nu diskuteras i de nordiska länderna hur undantagen ska se ut.

  – Det är bedrövligt, säger Mattias Rust, sjöfartsansvarig på Världsnaturfonden WWF till Supermiljöbloggen. Man gör sig redo att spela rysk roulett med Östersjön och tror att man är odödlig för det klickade den första rundan.

  – I Östersjön har vi ännu inte råkat ut för någon katastrof så som till exempel i Svarta Havet men däremot många mindre invasioner, berättar Mattias. Dessa mindre invasioner stressar ekosystemen som redan är hårt misshandlade av till exempel överfiske och övergödning.

  Svartmunnad smörbult kom från svarta havet på
  90-talet och har etablerade sig främst utanför polska kusten.
  Har börjat sprida sig norrut.

  Undantagen som kan göras är när fartyg reser mellan havsområden som anses ”lika”. Enligt WWF är underlagen för dessa undantag vagt formulerade, framförallt eftersom man inte vet tillräckligt om vilka arter som finns i våra hamnar där barlastvattnet byts.

  – Gör Sverige och de andra Östersjöländerna ett hafsigt arbete hotar man att urvattna hela regelverket, säger Mattias. Inte bara i Östersjön. Andra länder och regioner tittar på vad som görs här, så Östersjöländernas agerande får troligen effekt långt bortom våra egna vatten.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.