Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Bråk stoppar beslut redan på förhandlingarnas andra dag


  Under gårdagens öppnande av förhandlingarna om LCA (Long Term Cooporative Action, där man förhandlar om ett långsiktigt kommande avtal), kunde inga beslut tas på grund av ett agendabråk.
  Bråket gäller att att ordförande på mötet har tagit upp ’gamla’ punkter på agendan, som det enligt vissa länder redan har tagits beslut på. De länder som sätter sig emot är, som väntat, USA, Canada, Mexiko, Australien, Nya Zeeland, och trots deras starka uttalande om att vi inte har någon tid att förlora, också EU.

  Ordförande var tydlig med att han satte dessa punkter på agendan för att han upptäckt läckor i det som tidigare klubbats igenom, och att det enligt honom skett mer snack än verkstad på flera av punkterna. USAs förhandlare, som för övrigt har haft en hög position inom oljeindustrin, var mycket snabb att gå till motattack mot detta, och ville tydligt snabba på förhandlingarna. Han påpekade bland annat att ”det väl inte måste tas formella beslut på alla punkter, så länge alla är med på vilka gemensamma mål vi har”. USAs uttalande är inte förvånande, och det är heller inte Canadas och de andra ländernas medhåll, då de med största sannolikhet är de länder som inte uppfyllt de krav som ställts. Det är därför i deras intresse att dessa punkter snabbt läggs till handlingarna och att processen fortskrider, medan till exempel arabländerna och Kina gärna vill behålla agendan som den var.

  Det visas alltså redan tidigt under förhandlingarna vilka länder som spelar vilka spel. Nya ordförande för LCA verkar dock ta sitt jobb, att ro hem LCA innan processen ska avslutas på COP 18 i Qatar i höst, på största allvar. Och trots att förhandlingarna drog ut på tiden med flera timmar är det positivt att det inte lämnas öppet för några kryphål i förhandlingarna, och att länders individuella agerande inte går obemärkt förbi.
  Under morgondagens fortsatta förhandlingar kommer vi, i egenskap av observerande ungdomsorganisation, göra ett officiellt uttalande om detta.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra