Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Coop-chef vill att ekologisk matproduktion blir politisk valfråga

  Vill se ett svenskt mål om 20 procent ekologisk livsmedelsproduktion till 2020.

  I måndags kväll hölls en välbesökt debatt på Berns i Stockholm. Temat var varför danskarna är så mycket bättre än svenskarna när det kommer till att köpa ekologiska livsmedel. Som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare så ligger Danmarks andel på åtta procent, medan den i Sverige endast ligger på fyra procent.

  Debatten på Berns modererades av Alexandra Pascalidou och i panelen fanns bland annat Louise König, Coop och KF:s hållbarhetschef. König förklarade att frågan måste upp politiskt för att det ska kunna bli ordentlig fart på den ekologiska försäljningen.

  – Vi ser inga politiska incitament just nu i Sverige över huvud taget på att öka produktionen, öka kunskapen eller öka konsumtionen. Det behövs. Jag hoppas verkligen att frågan kommer upp 2014 på alla politikers agenda.

  König efterlyste ett mål om 20 procent ekologisk livsmedelsproduktion i Sverige till år 2020. Men den enda politiker som var på plats, Åsa Coenraads från Moderaterna, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, tyckte inte det var någon bra idé.

  – Vi vill inte sätta upp en procentgräns på hur mycket som ska produceras i Sverige som ska vara ekologiskt, sa Coenraads.

  Enligt König så är det dock ”något på gång” i Sverige, där det finns mycket som tyder på att intresset för ekologiskt växer. Och ibland, som när det nyligen kom ett larm om gifter i besprutade bananer, kan omställningen gå riktigt fort, berättade hon.

  – Då tog alla ekologiska bananer slut i hela Sverige, och det tog två och en halv vecka att återställa det eftersom vi måste frakta bananerna från Dominikanska republiken med båtar.

  ***

  Hela debatten kan ses här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.