Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dags för Anders Borg att börja beakta värdet av ekosystemtjänster

  Uppmaningen kommer från några av Sveriges tyngsta miljöprofiler.

  Vilket annat land i världen har bättre förutsättningar att lyckas än Sverige? Det frågar sig Stockholm Environment Institutes vd Johan Kuylenstierna i en debattartikel i Göteborgsposten, skriven tillsammans med Johan Rockström från Stockholm Resilience Centre samt Mattias Klum, filmare och fotograf.

  Enligt debattörerna är det nämligen dags för världen att styra om ”från logiken tillväxt utan gränser till tillväxt inom gränser”. Och här har Sverige en unik möjlighet att faktiskt leda utvecklingen mot en helt ny sorts välfärdsmodell.

  Men då måste vi, inte minst den svenska finansministern, först förstå att Sverige är en del av en miljömässigt globaliserad värld där vår ekonomi är starkt beroende av vad som händer i andra delar av världen och där ”extrema prisökningar på ändliga naturresurser förändrar den ekonomiska spelplanen för industrier och länder”, så även här hos oss.

  Kuylenstierna, Rockström och Klum skriver:

  Utarmning av ekosystemtjänster, skövling av regnskog, förlust av biologisk mångfald och förstörd jordbruksmark borde vara lika viktigt att beakta för finansminister Anders Borg som trender i BNP och indexnivån på världens börser.

  Hela debattartikeln kan läsas här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.