Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Den svenska staten stäms för att man godkänt Vattenfalls brunkolsförsäljning

  Bakom initiativet står en grupp unga och klimatengagerade från olika organisationer och nätverk i Sverige.

  Magnoliamålet är ett initiativ där de medverkande nu på torsdag kommer rikta en stämningsansökan mot den svenska staten för försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet.

  På gruppens Facebooksida står:

  Vi anser att försäljningen bryter mot en mängd åtaganden, bland annat internationella klimatavtal; de föreslagna miljömålen; statens ägarpolicy; Vattenfalls egen policy; och mot det svenska generationsmålet som enligt riksdagens tolkning innebär att vi år 2020 ska lämna över ett samhälle där ”de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser”. (…)

  Vi är en grupp unga och klimatengagerade från olika organisationer och nätverk som kommer att stämma staten för att på juridisk väg visa staten att vi inte accepterar att klimatet bortprioriteras. Vi tror att det blir mycket svårt att vinna målet, men vi vet också att vi har rätt och att det är viktigt att visa på att staten har ett stort lagligt ansvar att förhindra denna klimatkatastof – och de ska ta det ansvaret.

  Vi anser att det enda moraliskt försvarbara alternativet är att samarbeta med Tysklands regering för att fasa ut fossiltillgångarna på ett hållbart sätt, bland annat genom att återställa den lokala miljön och se till att de människor som livnär sig på att arbeta i gruvorna och kraftverken får det stöd de behöver för att ställa om till gröna jobb.

  Frida Berry Eklund, som är en av de som driver målet, är kritisk till att brunkolsverksamheten ska säljas till det tjeckiska bolaget EPH. Hon menar att EPH kommer släppa ut enorma mängder koldioxid om de får ta över kolkraftverken och de tillhörande gruvorna.

  – Vi har räknat ut att de kommer släppa ut 1,2 miljarder ton koldioxid och det är 22 gånger Sveriges årliga utsläpp koldioxid. Det är galna mängder!, säger hon till SVT Nyheter.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!