Du slänger mer mat än vad du tror
De flesta svenskar håller med om att matsvinn är ett problem, men upplever själv att man inte slänger särskilt mycket. Bäst koll på att de slänger mat har barnfamiljerna, det visar en undersökning från Livsmedelsverket.
Varje år slängs 239 000 ton mat från de svenska hushållen, det innebär lika stora utsläpp som 200 000 bilar under ett år. Om vi blev bättre på att inte slänga mat skulle varje person kunna spara in motsvarande en månads matkostnader per år och samtidigt göra miljön en stor tjänst. Det som oftast slängs idag är frukt och grönt, medan fisk och kött slängs i minst utsträckning.
– Ofta krävs inte så mycket för att minska matsvinnet. Du kan använda fantasin och göra en förrätt av resterna eller frysa in och värma upp när du inte har tid att laga mat. Du kan tjäna både tid och pengar samtidigt som du gör en insats för miljön, säger Ingela Dahlin projektledare på Livsmedelsverket.
Stora mängder mat slängs också i tidigare led, till exempel i affärerna eller redan vid produktionen, vilket också är viktiga problem att ta itu med. Men även vi konsumenter kan göra en insats, kolla gärna igenom skafferiet en extra gång, kanske finns det något där inne som du glömt bort men skulle kunna använda?
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till