Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Eko-bråk mellan Centerpartiet och Naturskyddsföreningen

  Riksdagsledamoten Staffan Danielsson varnar för att en omställning till ekologiskt jordbruk globalt skulle leda till kaos.

  Naturskyddsföreningen driver just nu en kampanj för att få svenskarna att äta mer ekologisk mat. I dagsläget är endast fyra procent av de livsmedel som svenskarna köper ekologiska. Men resten av världen är inte mycket bättre och föreningen skriver på sin hemsida att ”om vi fördubblar vår konsumtion av ekologiskt blir vi bäst i världen!”

  Bland annat har Naturskyddsföreningen listat fem produkter som är extra viktiga att byta ut till ekologiska och som man som konsument borde börja med för att göra störst skillnad för både människor och miljö. Det handlar om kaffe, bananer och vindruvor, mejeriprodukter, kött samt potatis.

  Men riksdagsledamoten och centerpartisten Staffan Danielsson är kritisk till hela kampanjen. Han menar att det svenska jordbruket redan är miljövänligt och att problemet är att Sverige importerar väldigt mycket livsmedel från länder med sämre miljö- och djurhänsyn.

  I en debattartikel i Aftonbladet skriver Danielsson bland annat:

  Tyvärr har SNF blivit allt extremare i sina uppfattningar på t ex jordbrukets område och inriktar sig bara på att ”allt ska vara eko”.

  I en debatt med Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens vice ordförande, i TV4 säger Danielsson vidare att Naturskyddsföreningens kampanj ”koncentrerar sig på att svartmåla det svenska jordbruket som ett förkastligt giftjordbruk”. Skulle vi dessutom globalt lägga om allt jordbruk till eko, då skulle enligt Danielsson ”världssvälten öka och det skulle bli kaos”.

  Sandahl påpekar å sin sida i debatten att den svenska användningen av bekämpningsmedel faktiskt ökar just nu, med ökade miljö- och hälsorisker som följd, och att problemen globalt är ännu värre varför behovet av en förändring av dagens jordbruk och konsumtionsmönster är nödvändig.

  Debatten lär med andra ord fortsätta.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.