Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  En flotte gjord av plast, fiskenät och drivved. Tre äventyrare. Ett mål. Att lyfta frågan om skräp i haven hos både politikerna och allmänheten.
  Trash-Tiki heter flotten som ska seglas från Oskarshamn till Almedalen. Projektet, som genomförs av äventyrarna Glenn Mattsing, Sören Kjellkvist och tv-profilen Joakim Odelberg, görs i samverkan med Håll Sverige Rent och Naturskyddsföreningen. Flotten ska segla från Oskarshamn till Visby inför politikerveckan i Almedalen som startar 1 juli 2018.

  Förra sommaren rodde jag och Sören över Barents hav och klev då i land på Björnön, en av världens mest avlägsna öar. Det första som mötte oss var stränder fulla av plast och då föddes idén till detta projekt, säger Glenn Mattsing, biolog och äventyrare som tillsammans med Sören är aktuell med en expedition runt Svalbard i roddbåt.

  Skräp-flotten byggs under mässan Allt för sjön i Älvsjö 3-11 mars. Den tillverkas av plastskräp, drivved från Svenska stränder och tappade fiskenät från Östersjöns botten. Under våren pågår också Håll Sverige Rents kampanj Vi Håller Rent – Sveriges största skräpjakt.

   
   
   

  Sören Kjellkvist, äventyrare som varje år genomför minst en expedition, som att paddla längs norska kusten och leva av naturen, eller vintercykla Sveriges kust med elcykel.

   
  Varje år hamnar 8 miljoner ton plastskräp i haven. Bohuslänskusten är i Sverige en hot-spot där plasten och skräpet hamnar när det spolas upp från havet. Uppskattningsvis samlas runt 8 000 kubikmeter skräp där varje år.
  Naturskyddsföreningen har sedan länge också engagerat sig mot nedskräpningen och hotet som plast i naturen innebär. Äventyrarna Glenn och Sören har jobbat med Naturskyddsföreningen innan, de var med i ett projekt för att väcka skolungdomars intresse för miljöfrågor och FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling genom sina upplevelser från Arktis.

  Det kan vara tungt att ta till sig och sätta sig in i stora miljöutmaningar, både som ung och som vuxen, och vi vill gärna prova nya grepp, säger Helena Lundmark, samordnare för skolfrågor på Naturskyddsföreningen.

  Joakim Odelberg, fotograf och f.d. programledare för Mitt i naturen som i över tio års tid lyft bevarandefrågor på uppseendeväckande sätt, som med filmen om Östersjöns spökgarn.

   
  Trash-Tiki kommer att ha de Globala målen för hållbar utveckling på seglet. Särskilt fokus ligger på mål 14 som handlar om att ta hand om våra hav och marina resurser. Projektet är en spännande kombination av äventyr, naturupplevelser och en av vår tids stora miljöutmaningar – det berg av plastskräp som samlas i våra hav.
  Projektet finansieras av Clarion hotell Post, Bergans of Norway, Panasonic, Aclima, Subtech Sports, Outdoorexperten och Melker Kayaks.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.