Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Ett ordentligt steg i rätt riktning i klimatfrågan”

  WWF välkomnar besked från Europeiska utvecklingsbanken.

  Supermiljöbloggen skrev i söndags om hur Världsnaturfonden befarade att Europeiska utvecklingsbankens nya policy skulle öppna för fortsatta storskaliga investeringar i klimatskadlig kolkraft. Sveriges Radios Ekot rapporterade om frågan dagen efter, där Mikael Lundholm, statssekreterare under finansminister Anders Borg, förklarade att den svenska positionen inför tisdagens avgörande möte var att det bara ska vara ”i väldigt sällsynta undantagsfall” som stöd till kolkraft ska kunna ges.

  Under mötet visade det sig, skriver WWF i dag i ett pressmeddelande, att Europeiska utvecklingsbanken, EBRD, beslutade sig för just en sådan linje, det vill säga att i princip avveckla det storskaliga ekonomiska stödet till kolkraft. WWF skriver:

  Trots att det finns en tydlig förbättringspotential och att ett utsläppstak för investeringar inte är antaget, anser WWF att EBRD har tagit ett ordentligt steg i rätt riktning i klimatfrågan. WWF ska noggrant följa att EBRD:s strategibeslut går från ord till handling och till bra framtidsinvesteringar de närmaste fem åren.

  Framöver blir det alltså större satsningar på förnybar energi och på energieffektiviseringar från bankens sida. En hel del pengar kommer visserligen att gå också till fossil gaskraft, något som Stefan Henningsson, WWF:s klimatexpert, kommenterar så här:

  – EBRD:s nya färdriktning är en god nyhet, men för att ha en seriös chans att hålla den globala uppvärmningen under två grader, måste EBRD och andra utvecklingsbanker våga stärka sina regler ytterligare framöver, och så småningom fasa ut allt stöd till kraftproduktion baserad på fossila bränslen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.