Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU beskylls för fiskplundring i Indiska oceanen

  EU anklagas för hyckleri och nykolonialism efter otillräckliga åtgärder för att minska sitt överfiske av gulfenad tonfisk i Indiska oceanen. 

  Forskare har redan länge konstaterat att de bevarandeinsatser som genomförts för att minska fångsterna av gulfenad tonfisk i Indiska Oceanen är otillräckliga och ineffektiva. Enligt en rapport som WWF publicerade i november 2020 finns det stora brister i de rättsliga ramarna för fisket i Indiska oceanen, vilket resulterar i oreglerat fiske i hela regionen. Enligt rapporten fiskas minst 30 procent av fiskbestånden i den Indiska Oceanen på en ohållbara nivå.

  Trots att Indiska oceanen gränsar till Afrika, Asien och Australien är det EU som står för den största andelen fångst av den hotade gulfenade tonfisken. EU har kritiserats för sitt överfiske, och en del aktörer menar att EU dessutom förnekar de vetenskapliga bevis som pekar på att beståndet är i risk för kollaps. 

  Den globala tonfiskalliansen (GTA) har efterlyst en minskning av fisket på den gulfenade tonfisken med minst 20 procent för att skydda fiskebestånden. EU har uttalat sig villig att minska med sex procent 2021 jämfört med 2014-nivåerna. EU:s oambitiösa förslag har inte tagits emot väl, särskilt då andra länder har varit villiga att satsa mera. Maldivernas förslag skulle innebära en minskning med 14 procent, ett betydligt mer ambitiöst mål då man tar i beaktande att en femtedel av arbetskraften i Maldiverna arbetar inom fiske. 

  Föga förvånande har EU lagt fram ett förslag som är totalt otillräcklig, inte skulle leda till snabb återhämtning av beståndet och faktiskt kan göra det möjligt för EU:s fiskeflotta att öka sin egen fångst, jämfört med 2019, säger Joe Rattle från the Blue Marine Foundation till The Guardian. 

  Miljontals människor bosatta runt Indiska oceanen är beroende av beståndet av gulfenad tonfisk. Dessutom är tonfisken en viktig del i havets ekosystem. Genom att inte vidta tillräckliga åtgärder anklagas EU för att vara ”grovt oansvarigt” och bryta mot principen om den gemensamma fiskeripolitiken för att påverka fiskeriförvaltningen när det finns en stor risk för beståndskollaps. 

  Utländska fiskefartyg, som EU:s fartyg, kommer att flytta över till andra hav, men vi kommer inte att kunna flytta, vi kommer vara fast här utan fisk, säger Stephen Ndegwa, biträdande fiskeridirektör vid Kenyas jordbruksministerium, till The Guardian.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.