Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-valet: Hur bra är Miljöpartiet för miljön?

  26 maj röstar Sveriges befolkning om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Men var står partierna egentligen i miljöfrågor? SMB har sammanfattat resultaten från fyra viktiga granskningar. Idag är det dags för Miljöpartiet.

  För att få koll på EU-kandidaternas miljöpolitik har vi sammanställt resultat från valgranskningar gjorda av Naturskyddsföreningen, WWF, Extrakt och CAN Europe. På respektive hemsida kan du få mer information och läsa mer om hur granskningarna och/eller enkäterna är gjorda.

  Naturskyddsföreningen

  Naturskyddsföreningen har granskat hur partiföreträdarna röstat i 32 viktiga miljöfrågor den senaste mandatperioden, tillsammans med deras övergripande engagemang i miljöfrågor. Miljöorganisationen har dessutom granskat partiernas miljölöften inför kommande mandatperiod.

  Miljöpartiets miljöarbete förra mandatperioden 

  Miljöpartiet satte ribban högt gällande klimat och miljö förra mandatperioden, och Naturskyddsföreningen konstaterar nöjt att de har levt upp till sina ambitioner. Parlamentsledamöterna har röstat nästan helt fläckfritt enligt Naturskyddsföreningen och speciellt Linnéa Engström och Jakop Dalunde har utmärkt sig som riktiga kämpar när de outröttligt drivit miljöpolitiska frågor, som fiske, energi och transport.

  Miljöpartiets miljölöften för kommande mandatperiod

  Partiet ställer sig bakom alla 18 av Naturskyddsföreningens miljöpolitiska förslag och i deras valmanifest är miljö och klimat ett av två fokusområden. De presenterar en hel del förslag, så som att driva på ett globalt avtal för kemikalier och en hundraprocentig omställning till förnybar energi.

  Extrakt

  Extrakt har frågat partiernas toppnamn vilken som är den viktigaste hållbarhetsfrågan och hur de kommer driva den i EU.

  Alice Bah Kuhnke (MP):

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Grön omställning, alltså gå till 100% förnybart.
  Hur? Ska arbeta för en tvingande årlig utsläppsbudget för varje medlemsland och skatt på flygbränsle. Samt en del lite luddigt om att det ska bli enklare att åka tåg.

  Pär Holmgren (MP):

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Klimatfrågan.
  Hur? Kommer också driva en tvingande årlig utsläppsbudget för varje medlemsland, med utsläppsminskningar med 10 till 15 procent per år och nation.

  WWF

  25 omröstningar från den gångna mandatperioden, alla direkt avgörande för EU:s miljöpolitik, har valts ut. För Miljöpartiet såg resultatet ut såhär:

  • Röstat i linje med WWF:s position i mer än 80 procent av fallen.
  • Har inte röstat emot WWF:s position i något fall.
  • Övriga fall har ledamöterna varit frånvarande eller avstått från att rösta.

  CAN Europe

  Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga klimatomröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. De har sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.

  Miljöpartiet fortsätter att hålla klimatflaggan högt och får 77.2 klimatpoäng, vilket ger dem en andraplats som miljöbästa svenska parti, efter Vänsterpartiet. CAN ger dem därmed titeln ”klimatförsvarare”.

  SMB:s sammanfattning

  Miljöpartiet gör skäl för sitt namn när de både sätter höga mål och sen levererar dem i sin EU-politik. Skulle det kunna vara ännu vassare och mer pådrivande? Det är möjligt, men i väntan på det kan SMB inte annat än berömma partiet både för den gångna mandatperioden och löftena för den kommande. Fem av fem toasters.

  Miljöpartiets toppkandidater

  1. Alice Bah Kuhnke
  2. Pär Holmgren
  3. Jakop Dalunde

  SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.