Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU-valet: Hur bra är Vänsterpartiets miljöpolitik?

  26 maj röstar Sveriges befolkning om vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Men var står partierna egentligen i miljöfrågor? SMB har sammanfattat resultaten från fyra viktiga granskningar. Idag är det dags för Vänsterpartiet.

  För att få koll på EU-kandidaternas miljöpolitik har vi sammanställt resultat från valgranskningar gjorda av Naturskyddsföreningen, WWF, Extrakt och CAN Europe. På respektive hemsida kan du få mer information och läsa mer om hur granskningarna och/eller enkäterna är gjorda.

  Naturskyddsföreningen

  Naturskyddsföreningen har granskat hur partiföreträdarna röstat i 32 viktiga miljöfrågor den senaste mandatperioden, tillsammans med deras övergripande engagemang i miljöfrågor. Miljöorganisationen har dessutom granskat partiernas miljölöften inför den kommande mandatperioden.

  Vänsterpartiets miljöarbete förra mandatperioden

  Malin Björk är Vänsterpartiets enda parlamentsledamot och toppar partiets lista även inför detta val. Enligt Naturskyddsföreningen röstade hon bra i mer än nio av tio gånger och har engagerat sig i miljöfrågor även fast hon inte suttit i ett miljörelaterat utskott, vilket är en fjäder i hatten.

  Vänsterpartiets miljölöften för kommande mandatperiod

  Partiet stället sig bakom alla 18 av Naturskyddsföreningens miljöpolitiska förslag inför den kommande mandatperioden och klimat är en av fem fokusfrågor deras valmanifest. V vill ha flygskatt i hela EU och reformera handeln med utsläppsrätter inom unionen.

  Extrakt

  Extrakt har frågat partiernas toppnamn vilken som är den viktigaste hållbarhetsfrågan och hur de kommer driva den i EU.

  Malin Björk:

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Klimatet.
  Hur? Vill bland annat att den europeiska investeringsbanken, EIB, ska ställas om till en klimatinvesteringsbank, ha flygskatt som finansierar utbyggnaden av tåg och stoppa försäljningen av fossilbilar till 2025.

  Ana Süssner Rubin:

  Viktigaste hållbarhetsfråga: Att bygga ett samhälle för alla, inte bara rika (Hållbarhetsfråga? Väldigt tveksamt. Reds. anm.).
  Hur? Väldigt luddig formulering om att driva grön politik för socialism och feminism. Hur grön politik skulle ge socialism är högst osäkert.

  WWF

  25 omröstningar från den gångna mandatperioden, alla direkt avgörande för EU:s miljöpolitik, har valts ut. För Vänsterpartiet såg resultatet ut såhär:

  • Röstat i linje med WWF:s position i alla fallen.
  • Har inte röstat emot WWF:s position, varit frånvarande eller avstått från att rösta i något fall.

  CAN Europe

  Paraplyorganisationen för europeiska miljöorganisationer, CAN, har gått igenom tio enligt dem viktiga klimatomröstningar i EU-parlamentet under den senaste mandatperioden. De har sammanställt hur de 751 ledamöterna röstat och rankat dem på en skala från noll till hundra.

  Vänsterpartiet gör en riktig homerun i CANs sammanställning och är det svenska parti med högsta betyg – hela 96 klimatpoäng! Miljöpartiet som näst bästa parti kommer först på 77.2 klimatpoäng, vilket ger V ett ordentligt övertag.

  SMB:s sammanfattning

  Vänsterpartiet är definitivt ett val för den som vill ha ambitiös miljöpolitik i EU. Den senaste mandatperioden har de agerat nästan fläckfritt enligt flertalet miljöorganisationer, och med Malin Björk som fortsatt toppnamn kan vi vänta oss mer av samma fina klimatpolitik i framtiden. Det mest anmärkningsvärda i granskningarna är kanske andranamnet Ana Süssner Rubins påfallande brist på både problemformulering och lösningsförslag inom miljö. I övrigt, mycket bra betyg.

  Vänsterpartiets toppkandidater

  1. Malin Björk
  2. Ana Süssner Rubin
  3. Deniz Butros

  SMB granskar Sveriges och EU:s miljöpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.