Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU:s klimatkommissionär tror inte på en höjning av EU:s 2020-mål

  Supermiljöbloggen fick en pratstund med Connie Hedegaard.

  EU:s klimatkommissionär, Danmarks Connie Hedegaard, är en av alla miljöhöjdare som just nu är på plats i Visby. På Almedalsveckans andra dag deltog hon i ett samtal med miljöminister Lena Ek.

  Under diskussionen förklarade Hedegaard att det finns enorma ekonomiska fördelar med att ställa om EU:s energisystem. Som exempel tog hon det faktum att EU det senaste året betalat en miljard euro för all den olja som importeras. En miljard euro varje dag.

  – Det finns inte många andra regioner i världen som är så beroende som Europa av att importera energi utifrån. Talar vi om konkurrenskraft och talar vi om att bli en starkare ekonomi igen, då är det riktig smart för Europa att bli mer energieffektiva och att ha mer förnybar energi. Det finns många som tror att detta inte är en ekonomisk fråga. Det är i hög grad en ekonomisk fråga.

  Supermiljöbloggen fick efteråt en pratstund med klimatkommissionären.

  Hur går egentligen diskussionerna om EU:s 2020-mål, frågan om huruvida EU ska gå från -20 till -30 procent vad gäller utsläppsminskningar?

  – Jag har försökt två gånger i rådet att få uppbackning för 30 procent. Det var faktiskt bland det första jag gjorde som ny kommissionär. Men det finns ingen uppbackning. Om vi samlade rådet i morgon och frågade: ”Ok, kan vi göra det nu?”, så skulle vi inte få stöd för det. Det skulle vara omöjligt.

  – Så vi har gjort lite annorlunda. Mer pragmatiskt. Vi har infört koldioxidkrav på bilar, krav på alla möjliga sorters produkter som kylskåp och elektroniska produkter, energieffektivisering i byggnader etc. Vi prövar genom konkret politik. Och jag har prioriterat denna pragmatiska väg i stället för att spilla en massa tid på om vi ska gå till ett mål som vi sen inte kommer att bli eniga om.

  – Och det är samtidigt, jag vill nästan säga oundvikligt, att Europa ändå kommer över 20 procent. Vi är redan på 18 komma ett eller annat procents reduktion nu.

  Vore det värdefullt om Sverige ändå skulle göra klart att vi vill att EU höjer till -30 procent till 2020 oavsett vad andra länder gör?

  – Vi började den här diskussionen 2008, 2009. Nu är vi i mitten av 2013. Tiden går. Jag tror att både vi och klimatet får mer ut av konkreta åtgärder än om vi fastnar i diskussioner om vilken procent vi ska ha.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.