Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Finansmarknadsministern inte imponerad av Vattenfalls kolstrategi

  I tisdags hölls en debatt i riksdagen om det statliga energibolaget Vattenfall och det ägardirektiv som bolaget agerar efter. På plats fanns finansmarknadsminister Peter Norman (M) och riksdagsledamöterna Jonas Jacobsson Gjörtler (M), Jens Holm (V) samt Kent Persson (V), som var den som begärt debatten.

  Det stod ganska snabbt klart att finansmarknadsministern inte var särskilt nöjd med Vattenfalls tidigare strategi. Bland annat sa han så här:

  Om vi går tillbaka lite tycker jag att vi kan säga så här: Vattenfalls strategi under 2000-talets början var i huvudsak att köpa på sig en stor mängd kolkraftstillgångar i Tyskland, i Holland och på andra ställen. Tanken bakom detta tror jag var två saker, som inte gick helt rätt. Det ena var att man hade räknat med ett stigande energipris, vilket inte realiserades. Det andra var att man räknade med att metoden för att lagra koldioxid i marken, alltså CCS, skulle utvecklas. Vattenfall var tidigt ute och hade en testanläggning som var i framkant av forskningen. Sedan kom dock beslutet i Tyskland om att inte tillåta koldioxidlagring på tysk mark, och detta var ett stort bakslag för Vattenfall med tanke på den strategi man hade valt.

  Nedan kan du se ett replikskifte mellan Jens Holm och Peter Norman.

  Hela debatten kan du se här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.