Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  FN-expert: Klimatkrisen riskerar underminera mänskliga rättigheter

  Varje människas rätt till mat och vatten samt grundläggande demokratiska fri – och rättigheter riskerar att försvagas kraftigt vid en accelererande klimatkris, säger FN-expert.

  Det var för några veckor sedan som FN:s särskilda rapportör för extrem fattigdom och mänskliga rättigheter, Philip Alston, släppte en rapport som varnar för ett framtida ”apartheid” mellan fattiga som drabbas hårdast av klimatförändringarna och dom som har råd att skydda sig.

  Rapporten beskriver hur klimatkrisen riskerar att undermina miljontals människor rätt till mat, vatten och ett säkert boende, men också de grundläggande demokratiska fri – och rättigheterna. Det beror på att klimatkrisen riskerar att skapa enorma orättvisor när utvecklingsländer förväntas drabbas av 75 % av kostnaderna för klimatförändringar samtidigt som de endast står för 10 % av utsläppen. Det innebär att 50 år av fattigdomsbekämpning riskerar att raseras om inte den sociala – och ekonomiska dimensionen av klimatkrisen beaktas, enligt rapporten.

  Philip Alston lyfter därför fram att den globala omställningen bort från fossila bränslen måste innefatta ett ”robust socialt skyddsnät” för alla.

  Även om målet om 1,5 °C uppvärmning år 2100 mot alla odds skulle uppnås kommer många regioner i världen drabbas av ökad matosäkerhet och försämrad hälsa. Människor kommer i allt större utsträckning behöva välja mellan svält eller att migrera.

  Rapporten riktar stark kritik mot USA:s president Donald Trump  för att aktivt tysta ner klimatkrisen. Den riktar även självkritik mot FN-systemet och civilsamhället för att man hittills misslyckats med att sätta klimatförändringarna i centrum för arbetet med att stärka de mänskliga rättigheterna.

  Samtidigt lyfter FN-rapporten fram den positiva utveckling som skett de senaste åren genom Greta Thunberg, Extinction Rebellion, och de många rättsliga processer som pågår gentemot stater och företag som inte gör tillräckligt för att motverka klimatförändringarna.

   

  Supermiljöbloggen skriver om klimatomställningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!