Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  FN uppmanar: Skydda Arktis!

  Världens ledare behöver vidta åtgärder för att skydda Arktis från ohållbar exploatering i jakt på områdets resurser, det säger FN:s miljöorgan UNEP skriver The Guardian.

  Rapporten slår fast att internationella åtgärder för att skydda det känsliga området mot exploatering behövs så snart som möjligt. När klimatförändringarna leder till smältande isar blir det i sin tur lättare att borra efter mer olja och gas i regionen, vilket hotar det känsliga ekosystemet. Riskerna med oljeborrning i regionen är så stora, och en reparation av en läckande oljeplattform i det kalla havet så svårt att oljebolaget Total redan har sagt att de inte är intresserade av regionen. Bolag som Shell visar däremot fortfarande stort intresse.

  Ett extra stort ansvar för att undvika exploatering enligt UNEP har Arktiska rådet, där Sverige är ordförande  till i maj i år. Trots att Sverige har lett rådet i två år har väldigt lite hänt vad gäller frågan om hur Arktis ska skyddas från exploatering. Miljöminister Lena Ek föreslog att olje och gasutvinning i Arktis skulle stoppas, men hon kördes över av utrikesminister Carl Bildt, vilket fick skarp kritik från miljöorganisationer.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.