Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Folkpartist uppmanar regeringen att ändra sig om Artprojektet

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att Artdatabanken uttryckt bestörtning över att regeringen vill minska anslagen till Svenska Artprojektet. Med tio miljoner kronor mindre som det är tal om kommer utgivningen av bokserien Nationalnyckeln att hotas.

  Foto: Nationalnyckeln

  SMB har även skrivit att det var förrförra veckan som det var tänkt att ett slutligt besked skulle komma från regeringen om vilka prioriteringar och förändringar som regeringen vill se inom projektet.

  Detta skedde dock aldrig, beslutet sköts upp, och det är först nu på torsdag som det väntas.

  En av de inblandade i Artprojektet skriver på Twitter att det är 31 januari som regeringen ska fatta sitt beslut. ”Än finns det alltså chans att stoppa de förödande nedskärningarna.”

  Regeringen har de senaste veckorna fått kritik från flera håll med anledning av de föreslagna nedskärningarna. Bland annat har ledarskribenten på Svenska Dagbladet, PJ Ander Linder, skrivit:

  ”Det är informativt och vackert och en kulturgärning av stort format, men regeringen tycks ha tröttnat.
  Man kan ana hur snacket har gått: Kunskap i all ära, hur många väljare låter sig imponeras av att landets sjögurkor inventeras?
  Tänk lite större än så nu på torsdag.”

  Kritiken mot regeringen börjar nu också komma från de egna partiföreträdarna. I en debattartikel på Newsmill skriver folkpartisten och kommunalrådet Staffan Werme att regeringen måste ändra sig:

  ”Alldeles för många tror att svensk naturvård och bevarandet av den biologiska mångfalden i Sverige är världsbäst. Men Sverige är ett mediokert land i bevarandehänseende. Vårt jordbruk och vårt skogsbruk hotar hundratals arter till utrotning. Sverige är verkligen inte bäst i klassen.

  Men i ett hänseende är vi det. Det internationellt unika Svenska Artprojektet, och den populärvetenskapliga bokserien Nationalnyckeln, har satt svensk naturvård, svenskt arbete med biologisk mångfald och Sverige som kunskapsnation på kartan. Internationell toppforskning kombineras med populärvetenskap.”

  (…)

  ”I detta läge, där insikten om ekosystemtjänsternas och den biologiska mångfaldens roll uppmärksammas och uppvärderas, riskeras projektets genomförande. Regeringen har beslutat om besparingar. Tio miljoner kronor ska bort, 13 % av budgetomslutningen. Sett ur ett statligt helhetsperspektiv är det minskade anslaget till Artdatabanken felräkningspengar.”

  (…)

  ”En moderat finansminister behöver ökad insikt om vilka ekonomiska konsekvenser för samhället en urholkad biologisk mångfald innebär, med minskande värden på de nationella ekosystemtjänsterna.

  En centerpartistisk jordbruksminister behöver mer kunskap om vilka påfrestningar jord- och skogsbruket kan komma att stå inför om balansen i den biologiska mångfalden rubbas.

  En kristdemokratisk socialminister behöver fundera över hur naturvärden påverkar folkhälsa, och kring naturvårdens etiska och moraliska dimension.

  Och för oss folkpartister, oavsett ställning, är värdet av all den kunskap som blir följden av det svenska artprojektet ytterligare en del av vårt ansvar för svensk bildning och vetenskap. Insikten om kunskapens värde, bildningens värde, internationellt gångbar forskning kombinerad med en spridning av kunskapen till många, är en självklar liberal grundhållning.”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.