Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Förbjudet i nappflaskor – används för att laga barns tänder

  Kemikalier är en viktigt miljöfråga och Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om att en miljon personer dör av kemikalier varje år. En av de mest omdebatterade miljögifterna i Sverige den senaste tiden är Bisfenol A. Höga halter av ämnet har uppmäts i konservbrukar och det har förbjudits i barnmatsbrukar. 

  Anledningen till den stora oron kring Bisfenol A är att det i flera olika undersökningar har visats flera negativa effekter. Ämnet är hormonstörande, påverkar hjärnans utveckling och har i en undersökning även visat en koppling till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer. Trots många studier är det inga som är riktigt tillförlitliga kring hur människor påverkas. De tydligaste resultaten är att foster hos djur påverkas även i mycket smådoser och det är då främst de sexuella beteendet och förmågan att själv få bran som påverkas.

  Nu har det kommit fram att Bisfenol A används i ett vanligt tandfyllnadsmaterial som används för att förhindra hål i tänderna på barn. Naturskyddsföreningen har tidigare gått ut och krävt förbud av Bisfenol A inte bara i enskilda produkter utan i alla sammanhang där barn och vuxna kan utsättas för miljögiftet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.