Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare: 2-gradersmålet får katastrofala effekter

  Det av FN uppsatta målet på max två graders uppvärmning är för högt satt, temperaturen får max öka med en grad om vi ska undvika en klimatkatastrof, menar tunga forskare.

  Tvågradersmålet som FN har satt upp som mål kommer sikt att leda till ännu större temperaturökningar eftersom återkopplingseffekter triggas igång när vi når de temperaturerna, det skriver bland annat James Hansen och Johan Rockström i PLOS online. Återkopplingseffekter som en ökad uppvärmning när polarisarna smälter, vilket ger en större mörk yta som tar upp energi, eller metanläckorna från tundran när permafrosten släpper kommer på sikt leda till att vi hamnar på minst tre grader istället för två menar forskarna.

  Forskarna menar att vi istället borde sikta på en grads uppvärmning, trots att tvågradersmålet redan är nära nog utom räckhåll. För att nå dit skulle världen behöva minska sina utsläpp med sex procent om året. Det enskilt viktigaste verktyget för att uppnå detta är en kraftig koldioxidskatt, menar forskarna. I artikeln skriver forskarna också att för att ersätta den fossila energin kommer det behövas en bredd av energikällor, inklusive kärnkraft, något som säkerligen lär vara kontroversiellt inom miljökretsar. Hansen försvarade också den linjen för The Guardian:

  Det var säkert vettigt att vara skeptisk till kärnkraft för ett par decennier sedan, men mycket har hänt sen dess. Klimatförändringarna kommer bli okontrollerbara om vi inte får fossilfri el, här behöver miljörörelsen se till verkligheten.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.