Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Forskare varnar: vi står inför ett regimskifte från fisk- till manethav

  Ny rapport pekar ut överfiske som viktig orsak till den explosionsartade ökningen av maneter.

  FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, beskriver i en ny rapport något av en ond cirkel, där människans överfiske leder till allt fler maneter i haven som i sin tur äter upp fiskyngel och småfisk eller konkurrerar om deras föda vilket gör att fiskbestånden hotas än mer.

  Enligt ett pressmeddelande från FAO framgår att det ”stora antal maneter som nu finns i så gott som alla hav i världen, har fått en del experter att tala om `ett globalt regimskifte från fisk- till manethav´ där maneter har ersatt fiskarna”.

  Rapporten, Review of jellyfish blooms in the Mediterranean and Black Sea (pdf), som ser till orsakerna till varför fiskbestånden i Medelhavet och Svarta havet minskar, pekar alltså ut överfisket som en av de viktigaste faktorerna till den explosionsartade ökningen av maneter. Men även klimatförändringar och övergödning pekas ut, vilket innebär att också dessa problem måste tacklas om vi ska lyckas göra någonting åt det växande manetproblemet.

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.