Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Försökte rädda Arktis – riskerar 15 års fängelse

  Idag på FN:s internationella dag för ickevåld och Ghandis födelsedag, åtalas Greenpeace-aktivister för sjöröveri av ryska myndigheter. Manifestationer till stöd för aktivisterna arrangeras över hela världen på lördag.

  Vi på Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur den ryska kustbevakningen bordade Greenpacefartyget Artic Sunrise och hur ryska myndigheter då antydde att de 30 aktivister som arresterades skulle åtalas för sjöröveri. Idag lade den ryska statsåklagaren fram ett åtal gällande just sjöröveri mot flera aktivister, bland annat svenske trebarnspappan Dima Litvinov. Att åtalet gäller sjöröveri innebär att maxstraffet är hela 15 år. Annika Jacobson, chef för svenska Greenpeace, är upprörd över åtalet:

  Det är helt ofattbart. I över 40 år har Greenpeace kämpat för fred och skydd av vår natur. Åtalet för sjöröveri mot Greenpeace fredliga aktivister är absurt och har ingen rättslig bäring i vare sig internationell eller rysk lag. Våra aktivister protesterade fredligt mot Gazprom och farorna med oljeborrning i Arktis. De utgjorde inte något som helst hot.

  Aktivisterna protesterade mot det ryska företaget Gazproms förberedelser för oljeborrning i Arktis. Frågan om oljeborrning har väckt stort engagemang i  och utanför miljörörelsen på grund av den enorma negativa miljöpåverkan och svårigheterna att rensa upp efter oljeutsläpp i det svårtillgängliga Arktis. Det är en biologiskt känslig region, och de arktiska isarna är väldigt viktiga för jordens klimat.

  Över hela världen samlar Greenpeace alla som vill protestera mot åtalet i solidaritetsmanifestationer nu på lördag (5 oktober). I Stockholm är manifestationen på Medborgarplatsen klockan 12:00.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra