Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Fossilindustrin försöker stjälpa Parisavtalet

  Fossilbranschen och andra klimatvidriga bolag försöker systematiskt underminera Parisavtalet, enligt en ny rapport. Förvånande? Knappast – men fortfarande riktigt jävla sunkigt. Nu ökar trycket för mer transparens kring hur företag påverkar internationell miljöpolitik.

  Mäktiga bolag med stora ekonomiska intressen i att världen fortsätter sin bana mot klimatkatastrof ges tillgång till de högsta politiska rummen och tillåts påverka globala miljöbeslut. Flera konkreta exempel på hur de kunnat sabotera de internationella klimatförhandlingarna ges i rapporten, som är skriven av Corporate Accountability.

  • Klimatmötena sponsras av världens mest förorenande företag, och i gengäld får de tillträde till förhandlingarna. Genom att sponsra klimatmötet i Paris, COP21, fick fossilbolag tillgång till kommunikation- och networking-områdena inne i rummen där förhandlingarna skedde. Som Tamar Lawrence-Samuel från Corporate Accountability International säger:

   What interests—beyond slowing progress—does a corporation like Exxon Mobil or Shell have in these talks? The answer is ‘none.’

  • Fossila lobbygrupper skickar stora delegationer till mötena. IETA är en lobbyorganisation för storförorenande företag och startades av bland annat BP och Rio Tinto, två av världens mest klimatvidriga bolag. IETA skickar ofta den största icke-statliga delegationen till klimatmötena, vilket visar på hur viktigt det är för dem att påverka resultatet av förhandlingarna.
  • Förhandlare på klimatmötena sitter också på höga poster i organisationer länkade till de stora förorenarna. Panamas förhandlare vid klimatmötena sitter exempelvis också i IETA:s styrelse och var tidigare också dess president.

  Enligt rapporten har bolagens inflytande över klimatförhandlingarna påverkat beslut till fördel för företagsvärldens värsta förorenare, på bekostnad av majoriteten av världens befolkning. Medan många utvecklingsländer vill ha direkta regleringar fortsätter västvärlden att propsa på marknadsbaserade lösningar, i linje med de multinationella företagens intressen.
  De senaste åren har trycket ökat för att en officiell policy om intressekonflikter för klimatföredragen, i likhet med den Världshälsoorganisationen (WHO) har för tobaksindustrin. I WHO:s policy slås det fast att tobaksbolagen marknadsför en vetenskapligt säkerställt beroendeframkallande och dödlig produkt, och hälsolagstiftning gällande tobakskontroll därför i största möjliga utsträckning ska skyddas från inflytandet från nämnda bransch.
  När utvecklingsländer förra året lobbade för att granska hur industriintressen tillåts påverka klimatförhandlingarna satte sig USA, EU och Australien på tvären. Australien – med ett av världens högsta utsläpp per capita – sa då att fossilföretagen levererade de ”största och bästa lösningarna”. I maj i år fick västländerna dock böja sig när representanter för en majoritet av världens befolkning pushade igenom ökad transparens på klimatförhandlingarna.
  Rapporten släpptes dagar innan klimatmötet i Bonn, COP23, som satte igång den 6e november. Under mötet ska världens länder bland annat ta fram regler för hur Parisavtalets olika delar ska implementeras.
  Många undrar varför det händer så lite politiskt trots att det sedan länge är känt att vi är på väg mot global klimatkollaps. En del av svaret är det ljusskygga samspelet mellan politiker och mäktiga företagsintressen.
  Läs mer om klimatmötet i Bonn på exempelvis Klimatförhandling.se.
   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra