Fossilindustrin försöker stjälpa Parisavtalet

Fossilbranschen och andra klimatvidriga bolag försöker systematiskt underminera Parisavtalet, enligt en ny rapport. Förvånande? Knappast – men fortfarande riktigt jävla sunkigt. Nu ökar trycket för mer transparens kring hur företag påverkar internationell miljöpolitik.
Mäktiga bolag med stora ekonomiska intressen i att världen fortsätter sin bana mot klimatkatastrof ges tillgång till de högsta politiska rummen och tillåts påverka globala miljöbeslut. Flera konkreta exempel på hur de kunnat sabotera de internationella klimatförhandlingarna ges i rapporten, som är skriven av Corporate Accountability.
What interests—beyond slowing progress—does a corporation like Exxon Mobil or Shell have in these talks? The answer is ‘none.’
Enligt rapporten har bolagens inflytande över klimatförhandlingarna påverkat beslut till fördel för företagsvärldens värsta förorenare, på bekostnad av majoriteten av världens befolkning. Medan många utvecklingsländer vill ha direkta regleringar fortsätter västvärlden att propsa på marknadsbaserade lösningar, i linje med de multinationella företagens intressen.
De senaste åren har trycket ökat för att en officiell policy om intressekonflikter för klimatföredragen, i likhet med den Världshälsoorganisationen (WHO) har för tobaksindustrin. I WHO:s policy slås det fast att tobaksbolagen marknadsför en vetenskapligt säkerställt beroendeframkallande och dödlig produkt, och hälsolagstiftning gällande tobakskontroll därför i största möjliga utsträckning ska skyddas från inflytandet från nämnda bransch.
När utvecklingsländer förra året lobbade för att granska hur industriintressen tillåts påverka klimatförhandlingarna satte sig USA, EU och Australien på tvären. Australien – med ett av världens högsta utsläpp per capita – sa då att fossilföretagen levererade de “största och bästa lösningarna“. I maj i år fick västländerna dock böja sig när representanter för en majoritet av världens befolkning pushade igenom ökad transparens på klimatförhandlingarna.
Rapporten släpptes dagar innan klimatmötet i Bonn, COP23, som satte igång den 6e november. Under mötet ska världens länder bland annat ta fram regler för hur Parisavtalets olika delar ska implementeras.
Många undrar varför det händer så lite politiskt trots att det sedan länge är känt att vi är på väg mot global klimatkollaps. En del av svaret är det ljusskygga samspelet mellan politiker och mäktiga företagsintressen.
Läs mer om klimatmötet i Bonn på exempelvis Klimatförhandling.se.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till
Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.
OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.