Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Fridolin: "Vi har inte tid med nej-sägare"

  ”Tre timmar tal har hållits här, inte ens fem minuter har handlat om klimatet. Flera partier har inte haft ett enda ord att säga om vår största ödesfråga. Och jag är inte förvånad”, sade Fridolin i sitt tal. 
  Och det stämmer, få har tagit upp klimat och miljö. Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, till och med Vänsterpartiet som brukar lyfta vikten av framtidsfrågan – ingen pratade klimat, vilket SMB har skrivit om under veckan. Centerpartiet har varit de enda som lyft miljöpolitik innan Miljöpartiet entré scenen.
  Hela Fridolins tal genomsyrades av framtidsvisioner och miljöutveckling. Han pratade om nejsägare som stod i vägen, men lyfte också utvecklingen som sker trots motståndet. Ett exempel var den gamla Cadillac-skrapan i Detroit som nu befolkas av Michigans miljökontor.
  – Idén att göra Detroit till USAs comeback city, som det beskrivs, handlar om att förvandla bilens huvudstad till en plats där människor verkligen får plats. Motorvägar har blivit till parker, övergivna hus har skänkts till författare, ödemark har gjorts till stadsodling, restauranger och sportanläggningar har låtit människor ta tillbaka sina kvällar från kriminella. Det, mina vänner, är utveckling.
  Han lyfte miljöskatter, kemikalier, ekologisk mat, cirkulär ekonomi, vattenbrist och naturkatastrofer – en lång radda av miljöfrågor. Tidigare under dagen presenterade partiet tio förslag för att göra städerna mer barnsäkra, där de bland annat vill sätta upp ett nationellt mål om att alla tolvåringar ska känna sig trygga att cykla till skolan. Tanken är att bygga bort bilberoendet.
  – Vi har sett hur andelen barn som tar sig själva till skolan har minskat under lång tid, bland annat för att föräldrarna inte tycker att vägen dit är trygg, säger Gustav Fridolin.
  De vill bland annat:

  • sänka momsen för bilpooler från 25 till sex procent,
  • ge arbetsgivare möjlighet att skattefritt tillhandahålla cyklar till sina anställda, och
  • ändra lagen så att anställda ska kunna använda sitt friskvårdsbidrag för att hyra eller köpa cykel.

  Han gick hårt åt alliansen kring bland annat motstånd mot miljöskatter. Samtidigt har miljöpartiet själva fått hård såväl intern som extern kritik för sitt arbete i regeringen, vilket Fridolin svarade på.
  – Ibland kan flera små steg räcka längre än ett långt – för klimatet väntar inte. Vi måste göra det som går att göra och vi måste göra det nu.
  Räcker regeringens små steg för att övertyga väljarna? Fridolins tal i Almedalen var ett kliv fram i en lång promenad de måste göra innan valet, och det kommer antagligen krävas mycket mer än barn-prat och skattefria tjänstecyklar för att locka tillbaka rösterna.
  Oavsett var det bra att det äntligen kom ett Almedalstal som gav klimatet och miljöfrågorna utrymmet de förtjänar.
  Se hela talet här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.