Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Giftig lax från Östersjön säljs trots förbud

  150 ton med hälsofarlig Östersjölax har exporterats illegalt från Sverige.

  Svensk Östersjölax, för giftig för att säljas till resten av Europa, har sålts olagligt till bland annat Frankrike och Danmark. Det framgår i kvällens avsnitt av Uppdrag granskning.

  Programmet på SVT ger på sin webb en bakgrund till den uppkomna situationen.

  2002 satte EU upp gränsvärden för hur mycket miljögifter fisken får innehålla för att marknadsföras och säljas i medlemsländerna. Sverige förhandlade då fram ett undantag från reglerna som innebär att svenskar, inom landet, både får äta och sälja fisken som i resten av EU anses alltför giftig.

  Motkravet var att svenska myndigheter skulle gå ut med kostråd att barn och gravida inte ska äta laxen oftare än tre gånger om året. Och – yrkesfiskarna skulle inte tillåtas exportera fisken till EU.

  Men nu har det alltså visat sig att ett antal företag brutit mot reglerna. Enligt Uppdrag granskning ska tre grossister ha exporterat sammanlagt runt 150 ton Östersjölax.

   

  I en artikel från TT så framgår att intresseorganisationen Sportfiskarna redan för två år sedan varnade för att det pågick en olaglig export.

  – Vi slog larm till landsbygdsdepartementet, Livsmedelsverket och till kommunen, men det viftades undan, säger generalsekreteraren Stefan Nyström till TT.

  Nyström säger också till TT att exporten av Östersjölax är en större skandal än hästköttskandalen.

  – Här handlar det om enorma volymer fisk som dessutom är farlig att konsumera. Dioxin är ju ingen leksak, det är ett av de farligaste gifter vi känner till.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.