Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Global kampanj för oljefria pengar lanseras i Sverige

  Ikväll lanseras Fossil Free Sweden, en kampanj för att få universitet, kommuner och andra institutioner att divestera från fossil energi.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Vi ringde Olivia Linander, nationell kampanjsamordnare för 350.org för att kolla vad som är på gång. Hon berättar:

  – Där du minst anar det finns ofta pengar placerade i kol och olja. Utan att veta om det investeras våra pengar i världens smutsigaste industrier, och stödjer därmed dessutom företag vars hela affärsidé idag håller på att sabba planeten vi lever på.

  Vad betyder divestera?
  – Det är motsatsen till att investera. Vi vill att institutioner ska sälja av sina innehav i fossilföretagen. Ordet kommer från engelskans ”divest”, som först användes när man bojkottade Sydafrikanska varor under apartheid och är väletablerat på engelska.

  Varför riktar ni in er på institutioner?
  – För att de stora summorna finns där. Vi vill att folk ska ställa krav på de institutioner som de har nära sig. Det ska inte bli en kampanj om att privatpersoner ska göra grejer på egen hand, utan om att trycka på för politiska beslut.

  1388696_10153423366585597_1163447846_n

  Vilka framgångar har kampanjen haft globalt?
  – Kampanjen började i USA och där finns flera hundra lokala kampanjer på universitet och i kommuner. I juni höll Obama sitt första ordentliga tal om klimatet och nämnde då ”divestment” som en viktig del av klimatarbetet.

  Vad kan jag göra för att engagera mig?
  – Du kan kolla upp om det finns någon kampanj på din ort och mejla institutioner i din närhet om att divestera. Gå in på vår hemsida gofossilfree.org/se och kolla! Där kan du också starta en egen namninsamling.

  Vad händer ikväll?
  – Ikväll lanserar vi kampanjen genom att livestreama ett event från London, där Greenpeace generalsekreterare Kumi Naidoo och Bill McKibben från 350.org talar. Artisten Filastine spelar också och du kan se eventet här live kl 20:30 svensk tid.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.