Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Green New Deal: Nytt förslag på rättvis och radikal omställning för USA

  Nyinvalda kongressledamoten Alexandria Ocasio Cortez, som representerar det Demokratiska partiet, presenterade i förra veckan ett omfattande förslag på hur USA kan bli koldioxidneutrala inom tio år. Förhoppningen är att samtidigt bekämpa landets svåra socioekonomiska orättvisor. 

  Alexandria Ocasio Cortez är den senaste storstjärnan i amerikansk politik. Den demokratiska representanten är exceptionellt ung, och har gjort sig känd för sin kompromisslösa kamp mot ojämlikhet. Nu utmanar hon Trump-administrationens klimatpolitik med ett radikalt förslag för att styra bort från fossila bränslen. 

  En ”Green New Deal” för USA skulle innefatta massiva satsningar på utsläppsminskningar inom transport, elektricitet och jordbruk med målet att landet ska bli koldioxidneutralt inom tio år. Målet är att samtidigt skapa nya jobb och ge ekonomin ett uppsving.

  Vikten av en rättvis omställning understryks i förslaget. Det rör sig bland annat om fri sjukvård och högre utbildning, samt särskilda insatser för att hjälpa industrisamhällen där arbetstillfällen riskerar att gå förlorade.

  Planens omfattning, samt faktumet att klimatförändringarna beskrivs som en pågående kris, gör att den jämförs med den ”New Deal”- politik som fördes i USA på 1930-talet för att motverka effekterna av den stora depressionen.

  69 kongressledamöter av totalt 535 ställer sig bakom förslaget, däribland flera demokratiska presidentkandidater inför valet år 2020. 

  Ocasio Cortez förslag kan ses som ett svar från det Demokratiska partiet på President Trumps upprepade ifrågasättande av klimatforskningen, att hans administration rivit upp flera miljölagar samt att USA:s utsläpp ökar.

  Sedan mellanårsvalet i november 2018 har demokraterna fått majoritet i representanthuset och börjar nu sätta press på Trump och det republikanska partiet i miljö – och klimatfrågan, vilket ”Green New Deal” är ett exempel på.

  Samtidigt pågår en maktkamp inom Demokraterna mellan Ocasio Cortez falang som argumenterar för en progressiv och vänsterinriktad dagordning för partiet, och de som vill hålla sig väl med mittenväljarna.

  Visionen om en ”Green New Deal” välkomnas av organisationer som Greenpeace och Climate Justice Alliance, men de kritiserar samtidigt förslaget, bland annat för att inte sätta ett slutdatum på användning av fossila bränslen, skriver the Guardian.


  Supermiljöbloggen bevakar den internationella klimatomställningen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.