Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Greenpeaceaktivister dekorerar om Tredje AP-fonden

  I onsdags tog sig aktivister från Greenpeace in på tredje AP-fondens kontor i Stockholm och genomförde en aktion för att uppmärksamma myndighetens fossila investeringar i kol, olja och gas. Greenpeace anser att första till fjärde AP-fondernas miljardinnehav i fossila bolag går emot inte bara Parisavtalet utan också flera lagar. 
  Aktivisterna från Greenpeace har hängt upp tavlor i Tredje AP-fondens mötesrum och en banner från myndighetens tak med texten ”Lyd Lagen, Flytta Pengarna”. De menar att AP-fonderna genom miljardinvesteringar i kol, olja och gas går emot flera lagar. Regeringsformen är en grundlag som  bland annat säger att ”Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.”. Greenpeace menar därför att myndighetens investeringar går emot regeringsformen. De menar även att investeringarna strider mot Generationsmålet, riksdagens övergripande miljömål som ska styra Sveriges miljöpolitik, samt klimatlagen som började gälla 1 januari i år.
  Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige, kommenterar aktionen:

  Miljardinvesteringar i kol, olja och gas är inte att främja en hållbar utveckling. Det är att förvärra situationen. Det är mycket anmärkningsvärt att statliga myndigheter, alltså det allmänna, gör denna typ av affärer och att våra lagstiftare inte sätter stopp för detta. Därför är vi här idag, för att påminna Första till Fjärde AP-fonderna om vilka lagar de har att förhålla sig till.

  Alla som jobbar, får lön och skattar i Sverige får allmän pension, och det är de sex AP-fonderna som förvaltar dessa pengar. Tredje AP-fondens kapital uppgick sista december 2017 till 345,2 miljarder kronor. De fossila investeringar som Greenpeace syftar på är innehav på 13 miljarder som AP-fonderna har i olja-, kol- och gas-bolag. Dessa tillhör de hundra bolag som släpper ut mest koldioxid i världen. På listan finns klimatvärstingar såsom Exxon mobile, Shell och svenska Lundin Petroleum.
  I protest mot de fossila investeringarna betalar Greenpeace sedan april i år inte längre in den del av arbetsgivaravgifterna som går till AP-fonderna.

  AP-fonderna måste flytta pengarna från dessa klimatskurkar. Det är något de kan göra och det är deras ansvar att göra det skyndsamt. Tar de inte detta ansvar så måste deras uppdragsgivare, alltså våra folkvalda riksdagspolitiker se till att de gör det, avslutar Frode Pleym.

   
  Läs mer: Greenpeace rapport Staten, Kapitalet och Oljan – hur investerar staten din pension?

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra