Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Klimatförändringarna sprider sjukdomar

  Foto: Pexels

  Smittospridande myggor, förorenat vatten och diabetes två. Med ett varmare jordklot hotas människors hälsa på fler sätt än vi tror.
  Förutom att klimatförändringar leder till översvämningar, torka och utdöende arter riskerar även vårt egna fysiska och psykiska mående att ta stryk när temperaturerna stiger. Amerikanska CNN har listat ett antal hälsokonsekvenser för människan.

  • Ökad mental ohälsa. En studie på över två miljoner amerikaner visar att det finns kopplingar mellan högre temperaturer och ökad mental ohälsa.  Forskaren som ledde studien konstaterar att man måste undersöka orsakerna mer ingående, men att försämrad ekonomi och biologiska värmekänsliga funktioner i hjärnan kan påverka.
  • Spridning av smittbärande myggor och fästingar. Ett varmare och fuktigare klimat banar väg för fler insekter, och experter varnar för att vektorburna smittor från exempelvis myggor och fästingar kan bli allt vanligare.
  • Ökad risk för diabetes typ 2. Forskare har hittat samband mellan högre temperaturer och risk för diabetes typ 2. En orsak kan vara att varmare klimat kan minska aktiviteten av brun fettvävnad i kroppen, som bränner fett och genererar värme på kalla dagar, skriver CNN.
  • Förorenat vatten. Extremväder och kraftig nederbörd leder till att redan kontaminerat vatten och bakterieinfektioner lättare sprids.
  • Andningsproblem och stroke. Utsläpp från fossila bränslen innehåller partiklar som hamnar i människors lungor och blodomlopp. Det kan leda till astma, lungproblem och ökad risk för stroke. En varmare planet leder också till fler skogsbränder, vilket försämrar luftkvaliteten.

  Utöver de riskfaktorer som CNN rapporterar om finns också det enorma hotet om svält till följd av klimatförändringarna. Många platser på jorden har redan idag svårt att bibehålla sin matproduktion, och i framtiden kan stora områden bli helt obrukbara.
  Eftersom jordens befolkning samtidigt växer blir frågor om resursbrist och livsmedelsförsörjning livsviktiga för den globala hälsan. Om vi tyckte att vi behövde ännu fler anledningar för att sluta spy ut fossiler – så fick vi det nu.


  SMB driver på för en snabbare klimatomställning. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.