Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Här är EU-länderna som vill se ett förnybartmål till 2030 – Sverige inte med bland undertecknarna

  Fortfarande oklart om huruvida den svenska regeringen vill ha ett mål om förnybar energi till år 2030 eller inte.
  Ministrar från regeringarna i Belgien, Danmark, Frankrike, Irland, Italien, Portugal, Tyskland och Österrike har skrivit ett gemensamt brev till EU-kommissionens klimatkommissionär Connie Hedegard och energikommissionär Günther Oettinger.
  I slutet av januari ska EU-kommissionen komma med ett förslag på hur ett nytt klimat- och energiramverk till år 2030 ska se ut. Och som Supermiljöbloggen skrivit om tidigare är det osäkert om kommissionen, utöver ett mål om utsläppsminskningar, kommer föreslå något mål om förnybar energi och energieffektivisering.
  Osäkerheten om detta har fått de åtta ministrarna att gemensamt nu skriva till kommissionen om betydelsen av ett nytt förnybartmål. Bland annat skriver man:

  We wish to emphasise the importance of a target for renewable energy in the 2030 framework. A target for renewable energy is crucial to provide the certainty that can ensure cost-effective investments in energy systems that will strengthen the internal market for energy. It will also lead to decreased dependency on energy imports and, hence, increase our common security of supply.

  Som Supermiljöbloggen rapporterade om i slutet av december så klarade Sverige sitt 2020-mål om 49 procent förnybar energi redan 2012 när Sverige nådde upp till 51 procent förnybart. Men hur den svenska regeringen ställer sig till ett förnybartmål till år 2030 är fortsatt oklart. När Supermiljöbloggen intervjuade energiminister Anna-Karin Hatt tidigare i höstas sa hon:
  – [V]i vill att både klimat, energieffektivisering och förnybart ska finnas med i det ramverket. Sen exakt hur det ska designas, om det ska finnas hierarkier mellan mål, eller exakt hur målen ska se ut, det får vi ta i den vidare diskussionen. Men det är helt uppenbart att vi behöver ha instrument för att fortsätta driva på i alla de här tre delarna.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra