Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Här är vinnaren av Nordiska rådets miljöpris

  Prispengarna kommer läggas på ”revolutionerande projekt för att stoppa matsvinnet”.

  Nordiska rådets natur- och miljöpris, som förutom äran består av 350 000 danska kronor, går i år till Selina Juul från Danmark som startat konsumentrörelsen Stop Spild Af Mad.

  Kampanjen, som Juul tog initiativ till 2008 och som hon driver oavlönad, handlar om att komma åt problemet med matsvinn. Bara i Danmark uppskattar man att det slängs 540 000 ton om året vilket kostar danskarna 16 miljarder DKK årligen. Och sett till resten av planeten, skriver Nordiska rådet, så är situationen den att ”en miljard av jordens befolkning svälter i en värld där 1,3 miljarder ton mat kastas årligen”.

  Men kampanjen Stop Spild Af Mad försöker alltså ändra på detta, och bedömningskommittén bakom priset menar att arbetet varit framgångsrikt och bidragit till att matsvinnet i Danmark kunnat minska.

  Och förmodligen kan det nu bli fortsatta framgångar för kampanjen eftersom man i och med priset kommer att få ytterligare uppmärksamhet och dessutom en hel del pengar att röra sig med. Stop Spild Af Mad skriver på sin Facebook-sida:

  Med prisen følger der 350.000 danske kroner – og alle pengene vil bruges på to nye store revolutionerende projekter mod madspild.

   

  ***

  Läs mer om priset och tidigare års pristagare.

  Läs mer om matsvinn hos Naturvårdsverket.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.