Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Höga halter bisfenol A i konservburkar

  Kemikalien bisfenol A har varit omskriven och omtalad under de senaste åren. I mitten av april skrev supermiljöbloggen om att kemikalien äntligen förbjudits i lock till barnmatsburkar. Stefan Jarls film ”Underkastelsen” bröt stor mark för diskussionen kring kemikalier och rapporterade om att barnkammaren var det giftigaste rummet i huset, till och med värre än garaget. Nu ligger fokus på köket och livsmedel.

  Fyra reportrar på svenska dagbladet publicerade idag ett test där de åt konserverad mat under två dagar för att sedan testa hur halterna av bisfenol A förändrades i deras kroppar. De misstänkte att burkarnas insida läckte ut kemikalien, och efter två dagars konsumtion av konserverad mat hade SvD-reportrarnas halt av bisfenol A ökat med 2800 till 4600 procent. Enligt Livsmedelsverket används mindre än fem procent av producerad bisfenol A i olika matbehållare så som konservburkar, men Kemikalieinspektionenskriver att en indirekt exponering via den yttre miljön är mycket mindre än genom material som varit i kontakt med livsmedel.

  Problembilden kring bisfenol A kan ses som en smula otydlig. Flera undersökningar har gjorts, men i många fall har det funnits skäl till att vara avvaktande då undersökningarna inte utförts på önskat sätt, i önskad omfattning eller endast utförts på djur. Ganska tydligt är det ändå att ämnet inte är bra. Ämnet är hormonstörande, påverkar hjärnans utveckling och har i en undersökning även visat en koppling till hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer.
  Miljöminister Lena Ek svarar på frågor från de ovan nämnda SvD-reportrarna där hon beklagar att undersökningar tar lång tid att göra och menar att fokus ändå har lagts på att skydda barn.Hur vi ska isolera barnen från gifterna vuxna sprider framgår däremot inte, vilket kan ses som ett problem då kemikalien har visats överföras både genom moderkakan och genom bröstmjölk. En undran är ändå om inte belägg för att använda försiktigthetsprincipen är ganska starka i frågan kring bisfenol A.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.