Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Idag passerade vi 1,5-gradersgränsen

  Uppdatering: Sedan den här artikeln skrevs har MCC uppdaterad sina underlag efter den nya IPCC-rapporten som kom ut i oktober 2018. Enligt de nya siffrorna har vi nu åtta år kvar innan 1,5-gradersgränsen passeras.

  Idag klockan 9.00 passerade vi möjligheten att hålla oss under 1,5-graders uppvärmning, enligt forskningsinstitutet MCC. Vi kan fortsätta släppa ut växthusgaser i mellan åtta och 23 år till innan vi också passerar gränsen för två grader.

  Supermiljöbloggen rapporterade för fem år sedan att gränsen på 1,5-graders temperaturhöjning var på väg att gå oss ur händerna. Nu har det enligt MCC hänt. Idag har vi 1 grads uppvärmning, och effekterna vi kan se är bland annat varmare och surare hav, koralldöd, global issmältning och vattenhöjning. Det blir sämre livsmedelssäkerhet och mer allvarliga och kostsamma naturkatastrofer, som de vi såg i somras.

  Nu har vi släppt ut tillräckligt mycket koldioxid för att världen kommer att fortsätta värmas till 1,5 grad, oavsett om vi slutar bränna fossila bränslen imorgon.

  ”Jag upplever att forskarvärlden är lite överrumplad över att vi ser så stora konsekvenser redan vid 1 grads uppvärmning”, sa Johan Rockström till SvD.

  Vid två-tre graders uppvärmning kommer effekterna bli ännu värre, och idag beboeliga delar av jorden kommer bli helt obeboeliga.

  ”Unika, klimatkänsliga ekosystem som korallreven, Arktis och småöar i haven (till exempel Maldiverna) överlever antagligen inte en global uppvärmning på 2 grader, men kan klara sig vid 1,5 graders global uppvärmning.” – Världsnaturfonden WWF

  Det finns fortfarande en chans att begränsa uppvärmningen till två grader, men den är på väg att passeras.

  ”Om vi böjer den globala utsläppskurvan senast 2020 och når NOLL utsläpp till 2050, har vi en chans att hålla oss under 2 grader. Men enda chansen att lyckas är att världen blir fossilfria till 2050 och att vi sköter alla ekosystem på jorden så att planeten upprätthåller sin resiliens, förmågan att buffra och ta upp koldioxid på land och i havet. Vi har alltmer belägg för att en fossilfri utveckling inte bara är möjlig, den är dessutom ekonomiskt konkurrenskraftig jämfört med olja, kol och naturgas, och ger stora fördelar för samhällen ekonomiskt, hälsomässigt, rättvisemässigt, demokratiskt, och säkerhetsmässigt”, säger Johan Rockström till SvD.

  MCC har utgått från IPCC:s beräkningar och från hur mycket länderna globalt släpper ut.  SMB jobbar för att uppmärksamma klimatet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!