Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Idag tog jordens resurser slut

  Första augusti inträffar Overshoot Day, den dag då jordens befolkning förbrukat hela årets resurser. Resten av 2018 lever på vi på lånade resurser.

  Begreppet Overshoot Day myntades av nätverket Global Footprint Network för att tydligare kunna visa vad dagens samhälle gör med naturens resurser. Idag, den första augusti, har vi använt resurserna som vår planet hinner förnya under ett år.
  För varje år sker Overshoot Day allt tidigare. Sedan förra året har ännu en dag dragits från sparkontot av naturresurser.
  Globalt konsumerar vi människor som att vi hade 1,7 planeter. Svenskar har dock en ännu värre livsstil än så. Vi lever som att vi hade fyra jordklot. Om hela världens befolkning skulle bete sig likadant skulle Overshoot Day inträffa redan den fjärde april.
  Men vi kan fortfarande ändra på det här. Genom att ”backa” Overshoot Day med i snitt fem dagar per år så skulle vi år 2050 kunna leva på planetens villkor igen. Fem dagars tillbakaskjutning kräver mycket arbete, men det är fullt möjligt.


  På Footprint Calculator kan du räkna ut ditt egna avtryck.
  Overshoot Day beräknas utifrån fyra faktorer:

  •  hur mycket vi konsumerar
  •  hur effektivt produkterna tillverkas
  •  befolkningsstorlek
  •  hur mycket resurser naturen kan återskapa

  Omkring 60% av resultatet kommer enbart från utsläpp av koldioxid. Det är alltså den enskilt viktigaste faktorn till att Overshoot Day infaller så tidigt på året.
  Tidigare Overshoot Day
  2017: 2 augusti
  2016: 3 augusti 
  2015: 4 augusti 
  2014: 4 augusti 
  2013: 5 augusti 
  2012: 6 augusti, 
  2011: 5 augusti 
  2001: 23 september 
  1991: 11 oktober 
  1981: 12 november
  1971: 21 december
  Datum från tidigare år justeras i efterskott när beräkningsmetoden uppdateras.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.