Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  IPCC: Värre konsekvenser vid två grader än tidigare förutspått

  Utdöda korallrev, kraftigt höjda havsnivåer och ett helt isfritt Arktis kan bli vardag inom ett par decennier. Men 1,5-gradersmålet är fortfarande möjligt att nå, konstaterar FN:s klimatpanel. Nu krävs en omställning som saknar motstycke i historien.
  2015 kom världens länder överens om Parisavtalet, som innebär att alla deltagande nationer ska hålla den globala medeltemperaturen ”well below” 2 grader över förindustriella nivåer. Man lovade dessutom att sträva mot att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader.
  Redan idag är den globala medeltemperaturen en grad högre än under perioden 1850-1900. Med den takt uppvärmningen sker nu kommer vi nå 1,5 grader någon gång mellan 2030 och 2052, konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i sin nya rapport om klimatet, som presenterades natten till måndagen.

  Den här rapporten ger policymakare och alla utövare den information de behöver för att ta beslut som tacklar klimatförändringar samtidigt som man tar hänsyn till den lokala kontexten och människors behov. De nästkommande åren är antagligen de viktigaste i mänsklighetens historia, säger Debra Roberts, ordförande för en av IPCC:s arbetsgrupper.

  Stora fördelar med 1,5 grader

  Om vi misslyckas med att hejda temperaturförändringarna kommer det få gigantiska konsekvenser för planeten. Nu konstaterar IPCC att även 2-gradersmålet kommer innebära betydligt värre följder än man tidigare förutspått.
  Rapporten visar att det finns stora vinster med att begränsa uppvärmningen från till 2 till 1,5 grader. Risken för ”tröskeleffekter”, som innebär att jorden blir självuppvärmande, minskar kraftigt.
  När det gäller haven skulle höjningen av havsnivån bli 10 centimeter lägre år 2100 om uppvärmningen stannar vid 1,5 grader i stället för 2 grader. Det skulle betyda att 10 miljoner färre människor utsätts för risker i samband med höjningen.
  Vid 2 graders uppvärmning kommer troligen alla världens korallrev dö ut, men vid 1,5 grader kan 10-30% av reven ändå överleva.
  Att IPCC menar att 1,5-gradersmålet ändå är möjligt ingjuter hopp. SMB rapporterade för en månad sen att det tyska institutet MCC kommit fram till att vi redan passerat 1,5 grader. IPCC är dock en mycket tyngre instans, och rapporten har författats av nära hundra världsledande forskare. 6000 vetenskapliga artiklar har använts som grund för rapporten.

  Nu måste världen agera

  För att lyckas begränsa utsläppen tillräckligt mycket måste världen genomföra ”snabba och långtgående” omställningar i alla samhällssektorer. De mänskliga utsläppen av koldioxid måste minska med 40 procent från 2010 års nivåer till år 2030, och sedan nå nollnivåer vid 2050. Det innebär att den kvarvarande koldioxiden skulle behöva samlas in från atmosfären.
  Miljörörelsen manar nu till aktion.

  För Sveriges del behöver utsläppen nå noll senast 2030. För att det ska lyckas måste ansvariga politiker snarast besluta om ett förbud mot att använda fossila bränslen efter 2030 och fasa ut de klimatskadliga subventionerna, säger Naturskyddsföreningens Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

  >> Här kan du ladda ner IPCC-rapporten i sin helhet


  SMB jobbar för att upp­märk­sam­ma klimatet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!