Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Johanna Grant blir ny SMB-krönikör

  Johanna Grant är ordförande i Gröna Bilister och jobbar till vardags som klimatstrateg på ZeroMission. Hon vill precis som många av oss andra göra praktisk skillnad. Med vägtrafik och klimatfrågan som fokus, både utifrån individ- och företagsnivå, bidrar hon med viktiga perspektiv för att nå ett hållbart samhälle.

  Nu börjar hon skriva krönikor för Supermiljöbloggen, men du kan också hitta hennes texter på Aktuell Hållbarhets Forum Hållbar Stad och på ZeroMissions och Gröna Bilisters bloggar.

  Vilken roll har bilen i framtidens hållbara samhälle?

  – I Gröna Bilister säger vi inte nej till bilen, den kommer alltid att behövas i någon form, men framförallt säger vi ja till rörelsefrihet. I det perspektivet handlar framtidens bilism, framförallt i städer där den tar dyrbar plats, snarare om att köpa bil som tjänst än att äga, samt att främja mer klimatsmarta och effektiva färdsätt som kollektivtrafik, cykel, gång och delningstjänster.

  Det räcker helt enkelt inte att göra bilen ren, vi måste även få ner vårt onödiga bilåkande.

  Kan vi nå en fossiloberoende fordonsflotta till 2030, och vad krävs i så fall?

  – Jag hoppas det, men just nu känner jag faktiskt mer oro än hopp i denna fråga. Särskilt med tanke på att vi köper bränsleslukande suvar som aldrig förr som kommer att rulla på vägarna i ca 15 år till, samt att politiken i det stora hela tycks stå handfallen kring frågor som handlar om att bygga ett mer transportsnålt samhälle och främja beteendeförändringar som leder till minskad bilism till förmån till andra mobilitetstjänster.

  Ska vi nå målet krävs det kraftfulla åtgärder inom bilen, bränslet och beteendet och det måste ske inom kort. När det kommer till det senare märker vi att det är längst kvar.

  Vad kan Supermiljöbloggens läsare vänta sig av dig som krönikör?

  – Jag ser fram emot att skriva utifrån hela mitt register, både vad gäller hållbar bilism kopplat till samhällsplanering och klimat, men även mina perspektiv utifrån mitt ”vanliga jobb” på ZeroMission som främst handlar om hur företagen kan vara en viktig motor i omställningen.

  Jag vill även ta tillfället i akt att fortbilda om vad klimatkompensation i min mening handlar om då det i media oftast dras över en och samma kam och framställs på ett negativt sätt. Jag har nyligen kommit hem från en fantastisk resa till våra Plan Vivo-certifierade skogsprojekt i Malawi och Tanzania, länder där klimatförändringen sätter ett ständigt och kännbart avtryck som är tydligt för ögat och där vi arbetar för att småbrukare ska jobba med naturen istället för mot den för att på så sätt bli mer resilienta.

  Kort sagt, jag har mycket att dela med mig av!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra