← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Koldioxidbråk i riksdagen

Vänsterpartiet och Centerpartiet oeniga om vad Sverige borde ha gjort med 1,5 miljoner överblivna utsläppsrätter.
Jens Holm, Vänsterpartiets klimattalesperson, menar att regeringen förra året missade chansen att förhindra över en miljon ton CO2 från att släppas ut i atmosfären. Miljöminister Lena Ek (C) däremot menar att eftersom Sverige lovat marknaden att sälja de överblivna utsläppsrätterna så har man sett sig tvungen att hålla det löftet.
Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur Riksrevisionen i en nyligen publicerad rapport förklarat de två valmöjligheter som regeringen förra året stod inför då det kom till 1,5 miljoner överblivna utsläppsrätter:

Regeringen hade kunnat låta utsläppsrätterna i Sveriges reserv frysa inne, så att utsläppsrätterna inte hade kunnat utnyttjas i handelssystemet. En sådan åtgärd hade bidragit till motsvarande mängd minskade utsläpp på EU-nivå. Istället såldes utsläppsrätterna i reserven till företag som kan spara dessa till kommande period.

I en debatt i riksdagen under tisdagen försvarade miljöminister Lena Ek beslutet om en försäljning:
– Att restpotten på 1,3 miljoner utsläppsrätter sedan såldes, enligt tidigare överenskommelse och enligt löfte till den handlande sektorn, är inte uppseendeväckande utan god hushållning med statens finansiella tillgångar i enlighet med budgetlagens krav.
Ek utvecklar detta resonemang på sin Centerpartiblogg:

Sverige förband sig redan innan den andra handelsperioden inleddes för flera år sedan att sätta tillbaka överblivna NER-rätter på marknaden.

Men enligt Jens Holm borde regeringens agerande visst betraktas som uppseendeväckande, bland annat eftersom flera andra länder i EU enligt Holm faktiskt valt att annullera sina överblivna utsläppsrätter i stället för att sälja dem. Holm sa under debatten:
– De svenska utsläppen på ett år är ungefär 60 miljoner ton. Du gav ett uppdrag att man skulle sälja 1 ½ miljon ton. Jag tycker inte att det är en droppe i havet. Jag tycker att det är en ganska betydande summa: 1 ½ miljon ton koldioxid. Jag tycker dessutom att det är en väldigt viktig principiell fråga. Folk borde veta. När vi gör ansträngningar och minskar våra utsläpp ska inte Finansdepartementet sälja det vidare till en amerikansk bank, som i sin tur säljer det vidare till något land som kan öka sina utsläpp.
***
Hela interpellationsdebatten i riksdagen kan ses här.
Frågan togs även upp i onsdagens partiledardebatt, då mellan Jonas Sjöstedt (V) och Annie Lööf (C), en debatt som kan ses här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra