Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Konsekvensen blir att EU kommer stå nakna i förhandlingarna”

  Miljöminister Lena Ek är bekymrad över att EU-kommissionens förslag på ett nytt klimatmål ännu inte presenterats, och för vad förseningen i värsta fall skulle kunna innebära för EU:s roll i de internationella klimatförhandlingarna.

  På en presskonferens i Rosenbad under tisdagen berättade miljöminister Lena Ek (C) om ”vägen till Paris”, där hon inledde med att säga:

  – Tanken är att i Paris om två år så ska världen fatta beslut om en ny internationell global klimatregim. Det ska bli en rättsligt bindande överenskommelse för alla länder som ska ska träda i kraft år 2020.

  Men om detta ska lyckas står skrivet i stjärnorna. Enligt Ek handlar det om en väldigt kort tidsram för att få ihop denna enormt komplicerad process, och det skulle innebära något av ett ”världsrekord i FN-förhandlingar” berättade miljöministern, om alla de svåra frågorna skulle lyckas lösas i tid.

  Ett av problemen som finns rör hur EU:s medlemsstater själva ska agera under den period som leder fram till Parismötet 2015. Enligt Ek har EU länge varit en av de mest pådrivande parterna i de FN-ledda klimatförhandlingarna. Men nu finns en risk att EU kan bli närmast handlingsförlamad.

  Saken är nämligen den att EU måste besluta sig för mål och åtaganden vid Europeiska rådets möte i mars nästa år, där medlemsstaternas stats- och regeringschefer träffas. Görs inte detta, berättade Ek, kommer EU-parlamentsval och därefter valet av en ny kommission innebära att EU kanske inte kan ta några nya avgörande beslut alls innan Lima, den plats där klimatförhandlingarna hålls nästa år och som alltså tidsmässigt är endast ett år innan Parismötet.

  – Det gör att Europeiska rådet i mars är väldigt viktigt, för där måste EU:s positioner fastställas. Och då måste vi ha EU:s energi- och klimatramverk presenterat och diskuterat innan dess, sade Ek under presskonferensen.

  Klimatförslag försenat

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att EU-kommissionens plan har varit att presentera sitt förslag på ett energi- och klimatramverk i god tid innan årets slut. Men i förra veckan rapporterades det från Brysselhåll om att arbetet blivit försenat och att EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard sagt att förslaget kommer först i slutet av januari. Alltså bara veckor innan Europeiska rådets möte i mars.

  Något officiellt uttalande om ett faktiskt datum har dock inte kommit, så under presskonferensen passade Supermiljöbloggen på att fråga miljöministern om hon visste något om tidsramarna för kommissionens förslag. På det svarade Ek:

  – Det var ju sagt att vi skulle få förslaget ifrån kommission under hösten. Jag noterar nu att det verkligen är höst och att vi ännu inte har något datum. Vi är bekymrade över att det här kan dra ut. För vi ser ju ett stoppdatum, länderna måste hinna diskutera detta inför Europeiska rådet. Det börjar bli väldigt ont om tid.

  Supermiljöbloggen frågade också vad det skulle innebära om processen fördröjs och Europeiska rådet inte kan komma fram till någonting under sitt möte i mars.

  – Konsekvensen blir att EU kommer stå väldigt nakna i förhandlingarna, svarade Lena Ek.

  ***

  Läs mer på Supermiljöbloggen om diskussionerna kring Parismötet och om EU:s klimatmål:

  Lång debatt väntar om EU:s nya klimat- och energimål

  Paris 2015 sägs vara sista chansen för tvågradersmålet

  ”Klimatfrågan har inte försvunnit för att Europa har slutat prata om den”

  Hedegaard tror på tre mål till 2030

  Inte mycket miljö i Barrosos State of the Union-tal

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.