Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kritik mot Erlandssons hantering av artprojektet

  På DN debatt riktas hård kritik mot Landsbygdsdepartementets ”spariver” och ”nonchalanta hantering” av ärendet.

  Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om turerna kring Svenska artprojektet och om hur regeringen velat minska anslagen hit. I går kom ny kritik mot hur regeringen hanterat frågan, denna gång i en debattartikel i Dagens Nyheter skriven av ett antal ledamöter av Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

  Efter tio framgångsrika år har artprojektet nu hamnat i onåd hos Eskil Erlandsson. Det verkar inte spela någon roll att resultaten överträffat förväntningarna. Landsbygdsministern vill krympa det. Detta trots att han vet att projektet hittills lett till att 2 400 arter nya för Sverige upptäckts (en tredjedel nya för vetenskapen), att museerna äntligen börjat få styrfart i skötseln av samlingarna och att det stora bokverket Nationalnyckeln till Sveriges Flora och Fauna har etablerats som en prisvinnande utgivning av internationell toppklass.

  Artikelförfattarna skriver att bevarandet av den biologiska mångfalden i Sverige är ett av våra viktigaste miljömål, något som gör att man ställer sig frågande till att regeringen vill dra ner på anslagen. Debattartikeln avslutas med en jämförelse med det som blivit Eskil Erlandssons (C) favoritprojekt under sin tid som landsbygdsminister: Matlandet Sverige.

  Den skada den aktuella besparingen på någon eller några tiotals miljoner skulle göra på svensk miljövård kan ställas i perspektiv mot landsbygdsdepartementets hårt kritiserade satsning på ”Matlandet Sverige” på 1,2 miljarder kronor.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.