Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Kylskåpen miljöfarliga igen

  Medan debatten rasar om vilken mat som egentligen är miljösmartast att ha i kylen därhemma, visar det sig att även själva kylskåpen fortfarande är en miljöfara.


  Förr i tiden innehöll bland annat kylskåp freoner, vilket förtunnade ozonlagret, vilket gör solinstrålningen extra stark och leder till ökad hudcancer. Världens ledare kom då överens om att fasa ut freoner, vilket också lyckades. Överenskommelsen skapade förtroende för globala avtal.
  Nu har det visat sig att de flourkolväten som ersatte freonerna också är skadliga för miljön. De är 16 000 gånger kraftigare för växthuseffekten än koldioxid. Det fina i kråksången är att flourkolvätena stannar i atmosfären i 15 år. Motsvarande siffra för koldioxid är 50-200 år. Utveckling för att göra florkolväten som bara stannar i atmosfären i några dagar är på gång, så det kan vara för tidigt att helt avfärda den sortens kylning. I värsta fall kan flourkolvätena släppa ut motsvarande 9 miljarder ton koldioxid, vilket är en tredjedel av vad vi globalt släpper ut idag. Det är det ökande antalet kylskåp och luftkonditioneringsanläggningar som skapar ökningen av utsläpp.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.