Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Landsbygdsministern överdriver vinsten med nya torskkvoter

  Efter att vi hade publicerat nyheten om att landsbygdsministern Eskil Erlandsson uttryckt sig att EU:s nya kvoter för torskfiske i östra Östersjön ska ses som ”historiskt” har nu andra åsikter kommit till oss.

  Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, anser att man istället bör lyssna till ICES, The International Council for the Exploration of the Sea, rekommendationer. Före beslut frågar EU-kommissionen ICES hur förvaltningsplanen för området ser ut och hur mycket fisk man kan ta upp. Dock är det skillnad på vad förvaltningsplanen (något man instiftade 2007 i ett försök att förenkla beslut) säger och vad som behövs för fiskarnas skull. För att beståndet ska kunna växa till en hållbar storlek krävs istället en minsking med 53,4 % enligt ICES.

  – Jag tycker det är väldigt farligt att man ligger så långt från den hållbara nivå som ICES anger i sina råd, och istället satsar på alltför hög fiskemortalitet som i princip innebär att beståndet bara håller sig på dagens nivå istället för att kunna växa. Det är en förbaskad dubbelmoral att framhålla detta som ett framsteg när man skulle behöva minska fisket med mer än 50 procent.

  Det säger Isabella Lövin i en kommentar till Supermiljöbloggen.

  Så det historiska ska väl snarare syfta på att Eskil Erlandsson tillsammans med sina kollegor inte valt 2 %-sänkningen som förvaltningsplanen föreslagit utan slagit till på den minsta möjliga kvoten på 5,9 %. Även om det inte innebär att torsken får chans till den återhämtning den egentligen skulle behöva.

  Hur det går för östersjötorsken och fisk i allmänhet lär bli en utdragen följetong.

  Läs även Max Gustafsons serie om fisk i framtiden på https://www.supermiljobloggen.se/2012/10/max-gustafson-politik-pa-djupt-vatten.html.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra