Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lena Ek: ”Arktiska rådet är en omogen organisation”

  Miljöministern är inte imponerad av utrikesministrarnas miljöengagemang.

  I går var miljöminister Lena Ek (C) med i Gomorron Sverige på SVT tillsammans med Annika Jacobson, kampanjchef på Greenpeace.

  Ek berättar i programmet att hon ser utvecklingen i Arktis som bekymmersam och att ett problem med Arktiska rådet är att det inte finns någon tradition att jobba med miljöfrågor här.

  – Arktiska rådet är en väldigt omogen organisation, säger Ek.

  Ek berättar vidare att det är utrikesministrarna som styr i Arktiska rådet och att det är hos dessa personer som det måste finnas en vilja att diskutera miljöproblematiken. Miljöministrarna, menar Ek, har ihärdigt försökt lyfta in miljöfrågorna i utrikesministrarnas diskussioner, något som dock varit ”oerhört svårt”.

  – Bland de andra ledamöterna i Arktiska rådet så finns det ingen vilja att diskutera detta, ingen vilja egentligen att ta i miljöfrågorna.

  På detta frågar SVT:s reporter:

  – Har du haft problem att få Carl Bildt att lyssna, är det det du säger?

  – Det största problemet ligger inte där, svarar Ek. Det största problemet ligger i Kanada, USA.

  Sverige som nu haft två år på sig att leda arbetet i Arktiska rådet lämnar i dag över ordförandeklubban till Kanada (2013-2015), följt av USA (2015-2017).

   

  Läs också: Carl Bildt: ”Jag vet inte riktigt vad som är hållbart”

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.