Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lena Ek: ”Det behövs mycket mer än 30%”

  I går höll miljöminister Lena Ek ett anförande på konferensen Klimatforum 2013. Temat i år var Klimatet och transporterna, och som arrangör fanns Naturvårdsverket och Trafikverket.

  Lena Ek var först ut på talarlistan (ca 15 min. in i sändningen). När miljöministern kom in på frågan om EU:s klimatmål till år 2020, som är satt till -20 procent jämfört med 1990 års nivåer, sa hon följande:

  – Vi kämpar för att få EU att kliva upp och sätta sitt eget interna mål till 30 procent, men ni vet att just Polen är det blockerande landet . Det skulle betyda mycket om EU kunde säga det, både inom EU, men också förstås i de internationella förhandlingarna. Och vi vet ju att det behövs mycket mer än 30 procent, egentligen, så det vore ju ett logiskt steg att ta.

  Uttalandet väckte viss uppmärksamhet på konferensen, inte minst eftersom den svenska regeringen inte har för vana att uttrycka att det finns ett behov av att EU går längre än -30 procent, men också på grund av att Supermiljöbloggen tidigare har visat att även Sverige är ett av de länder som blockerar en höjning av målet. Inte mindre än sex riksdagspartier, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, vill nämligen att Sverige ska verka för att EU skärper sitt klimatmål till -30 procent, oavsett vad andra länder utanför EU gör. Men Moderaternas position, vilket även är den svenska regeringens position, är att en höjning av EU:s mål kan ske först efter det att andra länder utanför EU gjort jämförbara åtaganden.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.