Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Lidingö visar framfötterna och inför vegetarisk dag i skolorna

  I en kostupphandling som Lidingö stad nu genomför ingår krav på vegetariska dagar i bland annat förskola och skola. Vegetariska dagar införs enligt pressmeddelandet från Lidingö stad i syfte att öka klimathänsynen.

  Det är barn och vuxna på Lidingös förskolor, skolor samt vård- och omsorgsboende som från och med i höst kommer att bli serverade mat framtagen som en del i en klimatsmart meny. I upphandlingen ingår även kraven att minst 80 procent av huvudrätterna som serveras ska vara tillagade från grunden och att 30 procent av maten ska vara ekologisk. De har också krav på att vissa tillsatser inte får användas och att engångsmaterial i plast inte får innehålla bisfenol A.

  Inför upphandlingen skickade kommunen ut enkäter till föräldrar och barn där hela 64 procent av de tillfrågade svarade att de kunde tänka sig en vegetarisk dag i skolan och förskolan, vilket kan jämföras med de 25 procent som svarade nej enligt lokaltidningen Mitt i Stockholm:

  Linnea Olsson, verksamhetsuppföljare på Lidingö stads kostentreprenader, kommenterar upphandlingen:

  Det är ett viktigt led i miljöarbetet att ha klimatsmarta menyer och då ingår det att minska köttet, ha mer vegetariskt och mer säsongsanpassade råvaror.

  Linnea Olsson säger till tidningen att hon tycker det är viktigt att det ska vara populära vegetariska rätter som serveras och att det inte behöver skyltas på menyn att det är just vegetariskt utan att det ska ingå i menyn naturligt.

  Anbudsfristen för upphandlingen går ut den 30 mars varefter anbuden kommer att utvärderas och en ny samarbetspartner kommer väljas ut. Det nya avtalet, som sträcker sig över en sexårsperiod, ska träda i kraft den 1 november 2015.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.