Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Mattias Svensson: Dumheten döljer framsteget

  KRÖNIKA: När de amerikanska Republikanerna nominerade Donald Trump som sin presidentkandidat tog de också en valplattform. Där kallade de bland annat kol för en ren energikälla.

  Det enda rena i detta sammanhang är dumheten.

  Kol är, hur man än räknar, från utvinning till förbränning, en relativt smutsig energikälla. Det bidrar långtifrån bara till den globala uppvärmningen genom betydande koldioxidutsläpp, utan innebär också betydande utsläpp av svavel, kväve och tungmetaller.

  Sådana utsläpp skadar inte bara på sikt utan redan idag. Beräkningar är osäkra och svåra, men enligt vissa skattningar dör i Indien sannolikt över 100 000 människor i förtid av utsläppen från kolkraftverk. I Europa dör drygt 22 000 människor i förtid.

  Det innebär att i Polen, Rumänien, Ungern och Tjeckien dör fler av utsläpp från kolkraftverk än av trafikolyckor.

  I Tyskland och Storbritannien dör ungefär lika många. 

  Även i USA beräknas tusentals människor dö i förtid. USA:s Clean Air Task Force’s uppskattade 2004 att 24 000 amerikaner dog i förtid av hälsoproblem från kolkraftverkens utsläpp.

  Här kommer det riktigt intressanta, som fick mig att skriva den här krönikan istället för den tänkta. Är ni med?

  Dödligheten från amerikanska kolkraftverk har mer än halverats sedan 2004.

  Tio år senare, 2014, var den nere på 7 500 personer per år. Detta beror på att giftiga ämnen från koleldning minskats. Svaveldioxidutsläpp från kolkraftverk minskade med 68 procent, och kvävedioxidutsläpp med 55 procent.

  En viktig anledning till att utsläppen minskat är att USA är allt mindre beroende av kol för sitt energibehov. Naturgas, olja och förnybara energikällor har alla ökat på senare år. Men det är inte hela sanningen. Energiutvinningen från kol har minskat, men
  långtifrån halverats, som utsläppen av svavel och kväve.

  En studie visade nyligen på att det finns en stor diskrepans inte bara mellan energislag, utan mellan enskilda kraftverk. Med regleringar, prissättning eller skatter på utsläpp kan man stänga ner de största nedsmutsarna först. Potentialen är enligt studien mycket stor, och USA har redan till viss del visat vägen.

  En väg som ger miljöförbättringar utan att ge avkall på ett växande energibehov.

  Genom små, men ständiga förbättringar, snarare än stora omvälvningar, har dödligheten från kolkraftverk mer än halverats i USA på 2000-talet. Det är en nyhet du inte kommer att höra från Donald Trumps vetenskapsförnekande och kolkramande Republikaner. Men dessvärre inte heller från inbitna anhängare av förnybar energi, för vilka alla fossila bränslen är desamma och lika onda.

  En sanning av många som fallit offer för politisk polarisering och fördumning, där båda sidor tycks ha glömt bort att det görs hoppfulla och viktiga framsteg också i vår tid.

  Mattias Svensson


  Supermiljöbloggens fasta krönikörer heter Johanna Grant, Mattias Svensson, Kitty Ehn och Anders Wijkman. Åsikterna är krönikörernas egna och behöver varken spegla åsikter från övriga krönikörer eller Supermiljöbloggens skribenter.

  För diskussioner är ni välkomna till Supermiljöbloggens facebooktrådar, och för rättningar och tankar kring innehållet får ni gärna kontakta krönikören eller SMB-redaktören Beatrice Rindevall.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra